Menneet näyttelyt
Menneet näyttelyt
2024
Tehtaan tekemää ruokaa 01-09/2024
Suomen maatalousmuseon Saran tuottama näyttely kotimaisten elintarvikkeiden historiasta
2023-2024
FOOD TATTOO – Lentävä karjalanpiirakka ja muita ruokatatuointeja 1/2023-1/2024
FOOD TATTOO -näyttely nosti valokeilaan erilaisia ruoka- ja juoma-aiheisia tatuointeja ja tarinoita niiden taustalla. Tatuoinnit näyttelyyn kuvasi palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi. Haastatteluista ja tarinateksteistä vastasivat Helsingin yliopiston etnografian opiskelijat.
2022-2023
Tiistaitarjotin ja perjantaipullo 1/2022-1/2023
Tiistaitarjotin ja perjantaipullo -näyttely kuljetti katsojan 70-luvun vahvojen, rohkeiden ja värikkäiden ruokakuvien sekä mutkattomien ruokaohjeiden ja makumuistojen maailmaan. Näyttelyn tuotti Vapriikki ja sitä täydennettiin juomakulttuurin osalta Hotelli- ja ravintolamuseossa.
2020-2021
Oispa kaljaa, 1/2020-5/2021
Oispa kaljaa -näyttely tarjosi näkökulmia olueen ja sen merkitykseen suomalaisessa kulttuuriperinnössä ja -historiassa.
Palveluksessanne, 8/2012-5/2021
Vuonna 2012 avattu Palveluksessanne! oli moniaistinen ja toiminnallinen näyttely, jossa pystyi tutustumaan suomalaiseen ruoka- ja juomakulttuuriin ja sen kehitykseen, tekemään matkan majoittumisen ja matkailun historiaan, tutustumaan työntekijöiden arkeen, asettumaan asiakkaan rooliin ja viihtymään musiikin, laulun ja tanssin parissa.
2018-2019
Taikinan taju, 23.8.2018-29.12.2019
Yhdessä leipominen oli pääosassa Taikinan taju -näyttelyssä. Lapsille ja lapsenmielisille suunnatussa näyttelyssä seurattiin taikinan matkaa raaka-aineista valmiiksi tuotokseksi. Toiminnallinen ja aistien merkitystä korostava näyttely nosti esille suomalaisia suolaisia ja makeita klassikkoleivonnaisia, kuten riisipiirakat ja mokkapalat, mutta kertoi myös maailman makujen vaikutuksesta leivontaan.
2018
Hiekkalinnoja ja betonia – miniloma menneessä Bulgariassa, 18.5.-5.8.2018
Hotelli- ja ravintolamuseon kesänäyttely Hiekkalinnoja ja betonia – miniloma menneessä Bulgariassa vei Mustallamerelle vuosikymmeniin, joiden aikana turismi teki rautaesirippuun pienen kurkistusaukon. Näyttely toteutettiin yhteistyössä Bulgarian suurlähetystön ja Ella ja Georg Ehrnroothin säätiön kanssa.
2017
Rakkauden tiloja – Nautinnon nälkä, 14.2.2017-5.8.2018
Näyttely kertoi rakkaudesta ravintolaympäristössä, olipa sitten kyseessä rakkaus toiseen ihmiseen tai vaikka hyvään ruokaan ja juomaan. Näyttely oli osa Suomi100-juhlavuotta ja sen sanomana oli, että satavuotiaassa Suomessa on kaikilla oikeus rakastaa.
2016
Rinta rinnan – Työvuorossa naiset, 8.3.2016-8.1.2017
Rinta rinnan -näyttely on kunnianosoitus naisille hotelli- ja ravintola-alalla. Näyttely esittelee valokuvin ja kertomuksin naisten työn merkitystä, muutosta ja haasteita.
Kokaten ja kuvaten – Nuorten ruokakuvia, 13.10.-11.12.2016
Kuinka syntyy hyvä ruokakuva? Tarvitaan pehmeää luonnonvaloa, raaka-aineita tai annos, hieman sommittelua ja vakaa käsi. Ja linssi, jonka takaa ruokaa kurkitaan eli nykyään useimmiten kännykkä tai pad. Näistä lähtökohdista rakentui Kokaten ja kuvaten- kurssi, johon osallistui kolmetoista 15–20-vuotiasta nuorta.
2014
Kasari! – Suomalaisen ruokakulttuurin 80-luku, 28.3.2014-25.10.2015
Nostalginen ruokamatka 1980-luvun juppikulttuuriin, laitteistuvaan kotikeittiöön ja pikkukaupungin ketjuravintolaan. KASARI! -näyttelyssä nostettiin esille niin gourmet kuin hampurilaispaikat. 1980-luvulla ravintolakäynti ei enää kuulunut pelkästään juhlatilanteisiin. Erityisesti kaupungeissa se oli jo osa arkea.
Krouvissa ja Kievarissa – Kantaravintolat 1962–1991, 28.3.-1.6.2014
Ensimmäisten Kantakrouvien perustaminen maaseudulle 1960-luvun alussa oli käännekohta sekä suomalaisessa alkoholipolitiikassa että ravintolatoiminnassa. Maaseudulla anniskelu oli päättynyt lähes kokonaan jo ennen kieltolakia, raittiusliikkeen ja kunnallisten kieltojen vaikutuksesta. Ravintoloita oli enimmäkseen kaupungeissa kunnes Kantakrouvit ilmaantuivat kylänraitille.
Moni entinen ”kantislainen” muistelee lämpimästi Kantiksen henkeä ja Kantaravintoloita työpaikkana. Asiakkaille Kantakrouvi oli varsinkin maaseudulla paikka, jossa nautittiin ruoasta ja juomasta, vietettiin juhlia, pidettiin kokouksia, tanssittiin ja tavattiin tuttuja. Siis kirjaimellisestikin ”kantis” eli kantapaikka.
2013
Joulun pauloissa,15.11.2013 – 12.1.2014
Millainen on laulajan, urheilijan ja keittiömestarin joulupöytä? Ruoholahden koulun 6 A -luokka tutustui ruokaperinteisiin ja toteutti kolmen julkisuuden henkilön haastattelun pohjalta näyttelyn museoon.
Näyttelyssä on esillä laulaja Paula Koivuniemen, keittiömestari Jyrki Sukulan ja jääkiekkomaalivahti Eero Kilpeläisen toiveiden mukaisesti katetut pöydät. Paulan menyissä näkyvät musiikki ja pöydässä kimaltaa kulta. Jyrkin pöydästä löytyy muutama erikoisuus ja tuikut Jyrki neuvoi kaivertamaan punaisiin omenoihin. Eeron pöytä on perinteisen vihreä ja punainen. Eeron jouluherkku, ruisleipää kinkulla ja sinapilla, on nostettu esille.
Näyttelyn kattaukset toteutettiin yhteistyössä Iittalan, Decanterin ja Kierrätyskeskuksen kanssa.
Tapahtumien keskipisteenä – Hotelli Seurahuone, 12.9.–3.11.2013
Popup-näyttely Helsingin Hotelli Seurahuoneen historiasta VirkaGalleriassa.
Raakana, 3.9.-3.11.2013
Vitriininäyttely toteutettiin yhdessä Elävän ravinnon yhdistyksen kanssa.
Makumuistojen neljä vuodenaikaa. Aki ja Nina Pulkkasen valokuvia, 5.6. – 29.9.2013
Näyttely avaa suomalaisen ruokakulttuurin neljää vuodenaikaa nostaen esille kunkin sesongin ominaisia raaka-aineita ja niistä valmistettuja ruokia. Valokuviin on taltioitu myös mummulan reseptiohjeilla tehtyjä vuotuisjuhliemme herkkuja. Raahelaiset Aki ja Nina Pulkkanen tuovat valokuvissaan esille suomalaista ruokakulttuuria ja oman suvun perinteitä. Aki Pulkkanen on Raahen lukion kuvataiteen lehtori ja Nina Pulkkanen luokanopettaja ja ruokaharrastaja.
2012
Syömään!, 12.-23.11.2012 ja 10.1.–25.2.2013
Hotelli- ja ravintolamuseo toteutti pop up-näyttelyn Syömään! Ruokatieto Yhdistyksen tuottamille tapahtumaviikoille Helsingin Teurastamolle ja Kellohalliin. Syömään! esittelee, miten suomalainen ruokakulttuuri on kehittynyt viimeisen 200 vuoden aikana ja ruoka-alan ammatteja. Näyttelyssä saavat äänen niin maaseudun kuin kaupungin ihmiset erilaisten ruokatilanteiden äärestä.
2011
Kyökin kautta. Koruja ja taidekäsityötä kierrätysmateriaaleista, 3.5.-28.8.2011
2010
Café 2010 – Hetkiä helsinkiläisissä kahviloissa, 22.10.2010-21.4.2011
Menyyn Metamorfoosi – Ruokalistojen erikoisuuksia, 23.2.-10.10.2010
2009
Riistaryyppy, Riihimäen Metsästysmuseon kiertonäyttely 20.10.2009-7.2.2010
Matkaevästä, 28.1.2009-27.9.2009
2000-2008
- Jambalaija!
- Kippis – juomia ja juomatapoja
- Pieni matkakertomus
- Kuvattavan hyvää – kuvia ruoasta, Hotelli- ja ravintolamuseon ja Suomen valokuvataiteen museon yhteisnäyttely
- Baarit
- Mitä tapahtui hotellissa?
- Gastronomiaa Suomessa 1945–2005
- Korkkiruuvinäyttely
- Ravintola Kosmos 80v
- Talon väki – työt ja niiden tekijät
- Leipä ja limppu
- Valomerkki
- Peruna
- Pullot ja etiketit
- Kylpylät
- Krokaani ja sokerilintu
- Edustusruokia presidentti Urho Kekkosen kaudella
- Viipurista – kuvia ravintoloista ja hotelleista