Tulossa

TULEVIA NÄYTTELYITÄMME:

NAM YÖK HÄH – Mistä on ruokaperinteet tehty? / Exhibition focused on food traditions

20.9.2024-24.8.2025

Onko ruokaperinne sama asia kuin perinneruoat? Voiko perinteitä ostaa ruokakaupasta? Onko pizza suomalainen perinneruoka? Miksi pöydän pitää notkua herkkuja juuri jouluna ja eid-juhlassa?

NAM YÖK HÄH – Mistä on ruokaperinteet tehty? on ruokaperinteillä herkutteleva näyttely, joka avautuu Hotelli- ja ravintolamuseossa 20. syyskuuta 2024. Näyttely käsittelee ruokaperinteiden muodostumista, moninaisuutta ja merkityksiä eri ihmisille. Samalla pureskellaan perinteisiin liittyviä myyttejä, haastetaan näkemään perinneruoat toisin ja pohditaan ravintoloiden ja ruokakaupan roolia perinteiden vaalimisessa ja uudistamisessa.

Ruokaperinteet herättävät tunteita. Jollekin ruokaperineet ovat arvokkaita, tärkeitä ja turvallisia. Toiselle ne voivat olla pölyisiä ja jopa taakka. Kolmannessa ne herättävät ihmetystä. Tässä näyttelyssä kaikki ruokaperinteisiin liittyvät tunteet ovat sallittuja.

Näyttelyn ravintolakumppanina on Helsingissä toimiva Ravintola Finnjävel, joka tulkitsee suomalaista ruokaperinnettä modernisti niin, että vanhat tutut maut ja annokset yllättävät, hurmaavat ja herkistävät. Museossa tullaan näyttelyn aikana kokemaan muun muassa Finnjävelin pop up -illallinen. Näyttelyn oheisohjelma tulee sisältämään myös maistuvia opastuksia ja toiminnallisia työpajoja.

We will open an exhibition about food traditions in September in Helsinki. The exhibition will not only tell about food traditions but also break myths regarding them. The aim is to tell about the diversity of food traditions – how they form, change and about the meanings of food traditions to different people in Finland. At the moment we are gathering answers to our questionnaire and you can send us photographs as well.

Kuvataiteilija Anu Tuomisen näyttely Aurinkokuivattuja porkkanoita, alkuvuonna 2025

Aikatauluihin voi tulla muutoksia.