Ympäristövastuullisuus

Kestävä kehitys käsittää monenlaisia vastuullisuuden näkökulmia kuten yhdenvertaisuuden, johon liittyvät muun muassa turvallisemman tilan periaatteet. Tällä sivulla kerromme museomme tavoista vähentää toimintamme ympäristökuormitusta. Arvioimme ja parannamme toimintaamme jatkuvasti vastuullisten tavoitteidemme saavuttamiseksi.

Kiinteistönhuolto, jätehuolto ja energia

Museon näyttely- ja toimistotilat sijaitsevat Helsingin Kaapelitehtaalla. Kaapelitehdas on mukana Ekokompassi-järjestelmässä ja on sitoutunut omassa toiminnassaan vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja ympäristökuormaa sekä tehostamaan kiertotaloutta. Kaapelitehtaalla käytettävä sähkö on sertifioitua tuulisähköä.

Kaapelitehtaalla toimii paperi-, biojäte-, pahvi-, lasi-, metalli- ja muovikierrätys. Kaapelitehtaalla on myös kierrätyshuone, jossa kiinteistön toimijat voivat vaihtaa keskenään käyttökelpoista tavaraa. Olemme osaltamme tehostaneet jätteiden lajittelua ja kierrätystä omissa tiloissamme.

Näyttelyt

Näyttelysisällöissämme tuomme esille vastuullisuus-teemaa.

Vaihtuvissa näyttelyissämme hyödynnämme mahdollisimman pitkälle olemassa olevia rakenteita ja kalusteita. Kun näyttelyihimme rakennetaan uutta, vanhoja materiaaleja ja rakenteita kierrätetään mahdollisimman paljon. Näyttelykalusteita pyrimme hankkimaan käytettyinä ja uusia hankittaessa kiinnitämme huomiota pitkäikäisyyteen ja ympäristöystävällisyyteen. Vältämme seinien turhaa maalausta.

Näyttelyvalaistuksessamme olemme siirtyneet vaiheittain energiaa säästävään LED-valaistukseen, vuonna 2022 enää pieni osa on muuta kuin LED-valaistusta.

Yleisötyö

Tarjoiluissamme käytössä ovat reilun kaupan luomukahvi, tee, kauramaito ja ensisijaisesti kasvipohjaiset raaka-aineet. Minimoimme kertakäyttöisten astioiden käyttöä ja valitsemme niistä ekologisimmat vaihtoehdot.

Ruoka- ja juomahävikkiä pyrimme myös minimoimaan.

Opastuksissa ja työpajoissa tarjoamme etävaihtoehtoja.

Kannustamme asiakkaitamme saapumaan museoomme ensisijaisesti julkista liikennettä hyödyntäen, jalan tai pyörällä.

Museokauppa

Museokaupan valikoimassa olemme panostaneet kertakäyttöisten sijasta kestokäyttöisiin esineisiin, sekä tuotteisiin, joiden pakkaukset voi uusiokäyttää. Olemme myös hankkineet valikoimiin kotimaisten pien- ja käsityötuottajien tuotteita.

Kokoelmatyö

Kokoelmatyössä hyödynnämme kierrätettäviä pakkaus- ja säilytysmateriaaleja.

Kokoelmien siirtokuljetuksia teemme tarvittaessa vuokrattavia kulkuneuvoja käyttäen tai ostamme siirtopalvelun ulkopuolelta. Aina kun mahdollista, teemme siirrot suuremmissa erissä, emme yksitellen.

Toimisto

Museo tukee henkilökunnan joukkoliikenteen käyttöä työmatkaedun avulla. Henkilökuntamme tekee työmatkansa lähes pelkästään joukkoliikennettä käyttäen tai pyöräillen.

Työmatkoissa suosimme raideliikennettä. Jos lentäminen on välttämätöntä, kompensoimme lentämisestä aiheutuneet päästöt.

Henkilökuntatiloissamme käytössä ovat reilun kaupan luomukahvi ja tee.

Kiinnitämme toimistotyössä huomiota paperinkäyttöön. Tulostuksessa suosittelemme kaksipuoleista ja mustavalkoista tulostusta ja vain tarpeeseen. Tulostuksessa käytämme ympäristösertifioitua kopiopaperia.