Hiekkalinnoja ja betonia - miniloma menneessä Bulgariassa

Miten olisi miniloma Bulgarian menneisyyden betonisissa rantaparatiiseissa? Hotelli- ja ravintolamuseon kesänäyttely Hiekkalinnoja ja betonia – miniloma menneessä Bulgariassa vie Mustallamerelle vuosikymmeniin, joiden aikana turismi teki rautaesirippuun pienen kurkistusaukon. Näyttely on avoinna 18.5.–5.8.2018.

1960–1970-lukujen halvat pakettimatkat merkitsivät turismin vallankumousta. Ensimmäistä kertaa historiassa myös suomalainen maanviljelijä ja duunari saivat mahdollisuuden matkusteluun ulkomailla. ”Etelänmatkasta” tuli 1970-luvun ikonisimpia suomalaisia käsitteitä, ja yllättäväksi suosikkikohteeksi nousi nopeasti sosialistinen Bulgaria.

Bulgarian Mustanmeren rannikosta rakennettiin sodan jälkeen itäblokin ja Neuvostoliiton kansalaisten ykkösrantakohdetta. Betonisia lomakyliä valmistui toinen toisensa jälkeen. 1970-luvun öljykriisi sai maan matkailun suuntautumaan yhä enemmän kohti länsituristeja valuuttoineen.

Monille suomalaisille pakettimatka Bulgariaan oli elämän ensimmäinen ulkomaanmatka. Kohteessa houkuttelivat etelänmatkojen yleiset vetonaulat: meri, aurinko, ystävälliset ihmiset ja vapaa alkoholinmyynti. Bulgarian matkat olivat Välimeren kohteita halvempia ja useammalle mahdollisia.

Jos matkailu tarjosi uusia näköaloja suomalaisille, tarjosi se sitä myös monille lomakohteissa työskenteleville bulgarialaisille. Läntiset muoti-ilmiöt rockista nudismiin kulkeutuivat satojentuhansien turistien mukana Mustallemerelle. Rannikosta tuli Bulgariassa uusien elämäntyylien laboratorio, systeemi systeemin sisällä.

Näyttely kutsuu pohtimaan, miltä matka Bulgariaan takavuosikymmeninä tuntui. Näytteillä on suomalaisten matkamuistoja ja Museoviraston vuonna 1981 keräämiä muisteluja Bulgarian matkailusta. Postikortteja ja valokuvia on kerätty niin bulgarialaisista arkistoista kuin suomalaisilta matkailijoilta. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Bulgarian suurlähetystön ja Ella ja Georg Ehrnroothin säätiön kanssa.

Näyttely aukeaa Kansainvälisenä museopäivänä perjantaina 18.5., jolloin Hotelli- ja ravintolamuseoon on vapaa pääsy klo 11–18. Lisäksi klo 12 ja klo 14 näyttelyn kuraattori, tutkija Anna-Elina Hintikka johdattelee näyttelyn teemoihin.