Tehtaan tekemää ruokaa -näyttely pureutuu elintarviketeollisuuden historiaan

Mistä lähtien sokeria on valmistettu Suomessa? Mitä oikeastaan on margariini? Entä miten valmistetaan sipsejä?

Hotelli- ja ravintolamuseon vuoden 2024 ensimmäinen näyttely pureutuu suomalaisten elintarvikkeiden ja elintarviketeollisuuden historiaan. Näyttely tarjoilee tietoa ja tunnelmia sokerin, margariinin, makkaran, broilerin, leivän ja sipsien valmistuksesta ja kulutuksesta. Lisäksi kurkistetaan elintarvikemainonnan maailmaan.

Teollisten elintarvikkeiden valikoima monipuolistui ja niiden kulutus kasvoi läpi 1900-luvun. Elintarviketeollisuus onkin merkittävästi muuttanut sekä suomalaista ruoantuotantoa, suomalaisten ruokasuhdetta, että arkea.

Tehtaan tekemää ruokaa -näyttelyssä tarkastellaan erityisesti kotimaisista raaka-aineista valmistettujen teollisten elintarvikkeiden historiaa. Suomalainen elintarviketeollisuus käynnistyi, kun Turun sokeritehtaan toiminta alkoi vuonna 1758. 1800-luvun lopulta lähtien elintarvikkeiden tuotantoon ja niiden kulutuksen kasvuun ovat vaikuttaneet muun muassa kaupungistuminen, elintasonnousu, kaupankäynnin muutokset, naisten työssäkäynti sekä automatisaatio.

Elintarvikemainonnassa on vuosikymmenten mittaan vedottu ruoan herkullisuuteen, terveyteen, laatuun, ravitsevuuteen, edulliseen hintaan, aitoihin makuihin ja luonnollisuuteen. Valmisruoissa ja säilykkeissä on painotettu helppoutta, nopeutta ja hyvää säilyvyyttä. Erilaiset sanaleikit ja vertaukset yleistyivät elintarvikemainonnassa 1920–1930-luvuilla, samoin julkisuuden henkilöt.

Näyttelyn hauskat animaatiot johdattavat sokerin, leivän ja sipsien teollisen valmistuksen saloihin. Lisäksi kävijät voivat jakaa parhaita valmisruokien tuunausvinkkejään.

Tehtaan tekemää ruokaa -näyttely on esillä Hotelli- ja ravintolamuseossa 31.1.-1.9.2024. Näyttelyn on tuottanut Suomen maatalousmuseo Sarka.