Taustaa

Hotelli- ja ravintolamuseon omistaa Hotelli- ja ravintolamuseosäätiö – Stiftelsen för Hotell- och restaurangmuseet sr. Säätiö on vastannut museon toiminnasta 1.1.1994 alkaen. Säätiön tarkoituksena on tehdä tunnetuksi majoitus-, matkailu- ja ravitsemisalaa sekä ruoka- ja juomakulttuuria ja välittää tietoa niiden kehittymisestä ja muuttumisesta. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö ylläpitää Hotelli- ja ravintolamuseota.

Hotelli- ja ravintolamuseosäätiössä ovat edustettuina Haaga Instituutti -säätiö, Palvelualojen ammattiliitto PAM ry, Alko Oy, Hotelli- ja ravintolamuseon kannatusyhdistys ry, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry sekä Suomen museoliitto. Museon toimintaa tukevat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Helsingin kaupunki. Museo toimii Helsingin Ruoholahdessa Kaapelitehtaalla, jota hallinnoi Helsingin kaupungin omistama Kiinteistö Oy Kaapelitalo. Hotelli- ja ravintolamuseo on yksi kolmesta Kaapelimuseosta. Kaapelimuseoihin kuuluvat myös Suomen valokuvataiteen museo ja Teatterimuseo.

Museo perustettiin Hotelli- ja ravintolaopistosäätiön aloitteesta ja toiminta alkoi tammikuussa 1971 nykyisen Haaga Instituutti -säätiön suojissa. Kaapelitehtaalla museo on toiminut vuodesta 1993. Hotelli- ja ravintolamuseo ja Alkon myymälämuseo (perustettu 1982) yhdistettiin 1.2.1999. Vuonna 2021 museo täytti komeat 50 vuotta avautuen lokakuussa uudistuneena: uudistuksessa lanseerattiin museon päivitetyt tilat, uudet näyttelysisällöt ja pedagogiset palvelut sekä uusi visuaalinen ilme.

Katsaus menneisiin vuosiin

Julkaisemme koosteita museon toimintakertomuksista videoina YouTubessa.

Palvelulupaus

 1. Noudatamme toiminnassamme museoeettisiä periaatteita, voimassa olevia sääntöjä sekä Hotelli- ja ravintolamuseon arvoja.
 2. Laadun tekevät ihmiset. Siksi toimintamme perusedellytyksenä on osaava ja motivoitunut henkilökunta.
 3. Seuraamme ja mittaamme toiminnan laatua ja sitoudumme toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.

Meistä sanottua

 • Hieno näyttely, jossa ihailtavan paljon interaktiivisuutta ja visuaalisia iloja!
 • Herkullinen kokemus, tuli kova tarve päästä päiväkahville viihtyisään ympäristöön. Mielenkiintoinen!
 • This is a fascinating museum full of interesting artefacts. I would recommend it to other visitors from the UK. It needs a working café though!
 • Hyvä ja nostalgisoiva. Mielenkiintoista nähdä eri vuosikymmenien ns. tapoja toimia.
 • Opas oli asiantunteva ja luonteva ja sai mukaan huumoria. Oli oikein onnistunut vierailu!
 • Oppaalla selkeä ulosanti ja hän oli erittäin vuorovaikutteinen ryhmän kanssa.
 • Ystävällinen!
 • Siisti, antoisa.
 • Kiinnostusta ja ajatuksia herättävä.
 • Mielenkiintoista, jopa nuoret opiskelijat ovat kiinnostuneita!
 • Esitelmä tiedoiltaan hyvä ja kattava, esitelmän pitäjä tunsi hyvin historiaa yms.