Tiistaitarjotin ja perjantaipullo - Makumatka 70-luvulle

Tiistaitarjotin ja perjantaipullo kuljettaa katsojan 70-luvun vahvojen, rohkeiden ja värikkäiden ruokakuvien sekä mutkattomien ruokaohjeiden ja makumuistojen maailmaan.

Tiistaitarjotin perustuu valokuvaaja ja läänintaiteilija Juhani Riekkolan ja hänen vaimonsa kotitalousopettaja Eeva Junkkari-Riekkolan toimittamaan ruoka-artikkelisarjaan Tiistaitarjotin, jota Aamulehti julkaisi viikoittain vuosina 1974–78. Tiistaitarjottimessa valokuvan pääasiallinen tehtävä oli näyttää lukijalle selkeästi ja houkuttelevasti, mistä aineksista annos koostui ja miten se oli toteutettu. Kuvat ovat 1970-luvun tyyliin värikkäitä ja mutkattomia.

Riekkolan valokuvat kiinnittivät sanomalehdessä aivan erityistä huomiota, sillä ne erottuivat tyyliltään ja väriltään sen ajan sanomalehtikuvista. Kuvat olivat kuin karanneet aikakauslehdestä sanomalehden sivuille. Riekkolan ruokakuvat julkaistiin Aamulehdessä poikkeuksetta suurikokoisina ja värillisinä – ja ainoina värikuvina koko lehdessä.

Perjantaipullo nostaa esille 1970-luvun juomakulttuuria esineiden kautta. Arkena pöydässä oli ruokajuomana maitoa, piimää ja kotikaljaa. Virvoitusjuomat kuuluivat juhliin tai niillä saatettiin juhlistaa myös tuolloin yleistynyttä viisipäiväistä työviikkoa ja uutta lauantaivapaata. Keskiolutlaki toi vuodesta 1969 alkaen III-vahvuisen oluen paitsi ruokakauppoihin, myös moniin kahviloihin ja baareihin maaseudulle. IV-olut oli kuitenkin anniskeluravintoloiden hanajuomista suosituin.

Näyttelyn on tuottanut Vapriikki ja sitä on täydennetty juomakulttuurin osalta Hotelli- ja ravintolamuseossa. Näyttely on esillä 8.1.2023 asti.

Katso avajaispäivän kahvitauko-etäopastuksen näyttelyyn: