Ruokalukupiiri

Tervetuloa Hotelli- ja ravintolamuseon ruokalukupiiriin!

Lukupiirissä luetaan ruoasta ja sen vierestä ja tapaamisissa pureskellaan yhdessä luettua. Lukupiiritapaamiset ovat kaikille avoimia: niin kirjan lukeneille kuin heille, jotka haluavat tulla vain vaihtamaan ajatuksia aiheesta!

Tapaamiset kestävät noin tunnin ja ne kokoontuvat Hotelli- ja ravintolamuseossa Kaapelitehtaalla, Helsingissä. Lukupiiritapaamisiin on ilmainen sisäänpääsy ja halutessasi voit tapaamisen jälkeen tutustua museon näyttelyihin.

Kevään 2024 lukupiirit:

Keskiviikko 7.2. klo 17.00-18.00: Anthelme Brillat-Savarinin teos “Maun fysiologia”

Ranskalaisen juristin ja poliitikon Anthelme Brillat-Savarinin (1755-1826) vuonna 1825 julkaisema teos (alkuper.  Physiologie du goût) on gastronomisen kirjallisuuden klassikko. Suomentaja Jukka Mannerkorpi luonnehtii teosta saatesanoissaan seuraavasti: “Mikä tämä teos on? helpompi sanoa mitä se ei ole: ei keittokirja, ei romaani, ei tietokirja, ei matkakirja, ei historian eikä filosofian käsikirja, ei esee, ei poliittinen pamfletti, ei elämäkerta… Mikä sitten? Ehkä runollinen, muistelmallinen elämäntaidon opas joka sisältää kaikkea sitä mitä se kokonaisuudessaan ei ole, eräänlainen omien negaatioidensa toteutuma, luonnos jostain mitä se on olevinaan, mutta ah miten nautittava!”

Keskiviikko 20.3. klo 17.00-18.00: “Pyhä, paha ruoka: Uskonnon ja etiikan näkökulmia”, jonka ovat toimittaneet Virpi Mäkinen, Heikki Pesonen ja Risto Uro (Gaudeamus, 2023)

“Pyhä, paha ruoka” on ensimmäinen suomenkielinen tietokirja, joka käsittelee ruoan ja uskonnon suhdetta monipuolisesti ja eri uskontoperinteissä. Kustantajan mukaan “Pyhä, paha ruoka tarkastelee ruokaa uskonnon ja etiikan tutkimuksen välinein. Se johdattaa eri uskontojen ruokakulttuureihin ja niiden keskeisiin ideoihin, joita valaisevat esimerkit niin menneisyydestä kuin nykyajastakin. Teoksessa tarkastellaan myös, miten ruokaan liittyvät eettiset valinnat ja niiden taustalla olevat arvot suhteutuvat uskontojen opetuksiin hyvästä elämästä ja ihmisen roolista eliökunnassa.”

Keskiviikko 8.5. klo 17.00-18.00: Christoph Ribbatin teos “Ravintolassa” (Aula & Co, 2017)

Amerikan kulttuurin ja historian professori Christoph Ribbatin teoksessa “Ravintolassa” sukelletaan ravintoloiden maailmaan ja historiaan. Matkalla kuullaan niin mestarikokkien, keittiöhenkilökunnan, tarjoilijoiden kuin filosofien, sosiologien ja herkkusuiden kokemuksia ja näkemyksiä ravintolamaailmasta.


Ilmoittautuminen kevään 2024 ruokalukupiireihin

Lähetämme ilmoittautumisestasi vahvistusviestin sähköpostiisi. Mikäli viesti ei löydä perille (tarkistithan roskapostin), ota yhteyttä info@hotellijaravintolamuseo.fi

  • Haluatko tietää miten käsittelemme henkilötietojasi? Tutustu tietosuojaselosteeseemme.


Lisätietoja: laika.nevalainen@hotellijaravintolamuseo.fi

Noudatamme kaikissa tilaisuuksissamme turvallisemman tilan periaatteita.