Lisätietoja kokoelma- ja tietopalvelusta

Usein kysytyt kysymykset

1. Mitä tietoja museon kokoelmista löytyy?

2. Etsin tietoja tietystä ruoasta / juomasta / ravintolasta / hotellista / alalla työskennelleestä henkilöstä

3. Etsin valokuvaa / ruokalistaa tietystä ravintolasta / hotellista

4. Haluan tilata painolaatuisen valokuvan / ruokalistan / muun tiedoston julkaisuuni / muuhun käyttöön

5. Minulla on vanha pullo, minkä ikäinen se voisi olla?

6. Minkä arvoinen minulla oleva vanha pullo / muu esine voisi olla?

7. Haluaisin järjestää teemajuhlat tai tilaisuuden tietyn aikakauden tai vuosikymmenen tyyliin

8. Haluaisin tulla tutkimaan aineistoja museoon paikan päälle. Kuinka toimin?

9. Haluaisin lainata tai vuokrata pullon/etiketin/esineen rekvisiitaksi televisioon, teatteriin tai elokuvaan. Kuinka toimin?

10. Haluaisin lahjoittaa museoon ruokalistoja / valokuvia / esineitä

     

    1. Mitä tietoja museon kokoelmista löytyy?

    • Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmissa on aineistoa majoitus- ja ravitsemisalan sekä ruoka- ja juomakulttuurin historiasta Suomessa. Ravintoloihin ja hotelleihin liittyvät aineistot ovat parhaiten edustettuina. Kokoelmiin kuuluu esineitä, valokuvia, arkistoaineistoa (mm. ruokalistoja, muistitietoa ja esitteitä) sekä kirjastokokoelma.
    • Hotelli- ja ravintolamuseo säilyttää ja hoitaa myös Alkon kokoelmaa, jossa on Alkon myymälöiden historiaan liittyviä esineitä, valokuvia ja arkistoaineistoa (pdf).
    • Kokoelmat painottuvat pääasiallisesti Helsinkiin, mutta meillä on runsaasti aineistoa myös muualta Suomesta. Ajallisesti kokoelmien painopiste on 1900-luvussa, mutta aineistoa on aina 1700-luvulta nykypäivään asti.
    • Verkossa julkaistuihin kokoelmiimme voi tutustua Finna-palvelussa. Lisätietoja verkkoaineistoista.
    • Asiakkaiden on mahdollista tutustua osaan kokoelmiamme paikan päällä museossa. Näitä kokoelmiamme ovat esimerkiksi arkistokokoelma ja sen lähes 100 000 ruokalistaa. Valokuvakokoelma kattaa n. 38 000 valokuvaa, ja kirjastossamme on esimerkiksi hotelli-, ravintola- ja kahvila-alan lehtien vuosikertoja sekä noin 2000 keittokirjaa.
    • Lisätietoja kokoelmistamme.

    2. Etsin tietoja tietystä ruoasta / juomasta / ravintolasta / hotellista / alalla työskennelleestä henkilöstä

    • Lähetä kysymyksesi tietopalveluun lomakkeella tai sähköpostilla (tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi). Saat vastauksena 3-5 arkipäivän kuluessa joko museon kokoelmista löytyviä tietoja (alle puoli tuntia kestävä tiedonhaku on maksuton palvelu) tai jos aineistoa on runsaasti, on mahdollista varata aika tietopalveluun ja tulla tutustumaan niihin itse.
    • Asiakaskäynti tietopalvelussa: keräämme esille pyydettyyn aiheeseen liittyviä aineistoja museon kokoelmista ja asiakas tulee erikseen sovittavana aikana tutustumaan niihin museon tietopalvelun tiloissa (maksuton palvelu). Lisätietoja asiakaskäynnistä.
    • Laajempi selvitys (maksullinen): amanuenssi tekee asiakkaalle selvityksen ja/tai kuvavalinnan museon lähteiden perusteella, veloitus käytetyn työajan mukaan (45 €/h); toimeksiannon laajuus sekä aika- ja kustannusrajat sovitaan asiakkaan kanssa etukäteen.

    3. Etsin valokuvaa / ruokalistaa tietystä ravintolasta / hotellista

    • Verkossa julkaistuihin kokoelmiimme voi tutustua Finna-palvelussa. Finnassa on julkaistu valokuvia ja esineitä sekä kokoelmien vuotta 1960 vanhemmat ruokalistat erikoislistoja lukuun ottamatta. Osa valokuvista ja ruokalistoista on julkaistu jo vuonna 2014 hyvin pienikokoisina.
    • Asiakkaan oma selvitys ja pieniresoluutioisen kuvan käyttö: museon Finnassa julkaisemia kuvia voi käyttää vapaasti, kun käytön yhteydessä mainitsee museon, kuvaajan nimen (jos tiedossa) sekä lisenssin (CC BY-ND 4.0). Museon tietopalveluun voi mielellään lähettää sähköpostilla linkin juttuun tai verkkojulkaisuun, jossa museon aineistoa on käytetty.
    • Asiakaskäynti tietopalvelussa: keräämme esille pyydettyyn aiheeseen liittyviä aineistoja museon kokoelmista ja asiakas tulee erikseen sovittavana aikana tutustumaan niihin museon tietopalvelun tiloissa (maksuton palvelu). Lisätietoja asiakaskäynnistä.

    4. Haluan tilata painolaatuisen valokuvan / ruokalistan / muun tiedoston julkaisuuni / muuhun käyttöön

    • Amanuenssit selvittävät, löytyykö museon kokoelmista valokuvaa ko. aiheesta (alle puoli tuntia kestävä tiedonhaku on maksuton palvelu) tai asiakas tilaa Finna-palvelusta löytämänsä kuvan lähettämällä tiedot (kuvan numero, aihe ja ajoitus) suoraan Finnan kautta tai tietopalveluun lomakkeella tai sähköpostilla (tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi).
    • Aineisto digitoidaan tilauksesta (kokoon A3/ 300 dpi/ tiff, ellei toisin sovita) ja toimitetaan asiakkaalle verkon latauspalvelun kautta erikseen sovittavan aikataulun mukaisesti.
    • Tiedostoilla on kertakäyttöoikeus, eli ne tulee hävittää käytön jälkeen.
    • Veloitus: kuvamaksu 25 € / tiedosto, digitoimattomista aineistoista lisäksi digitointimaksu 20 € (1-5 valokuvaa/ruokalistaa/etikettiä tms.) ja museon oman tuotannon valokuvista lisäksi käyttöoikeusmaksu, ks. lisätietoja tietopalveluhinnastosta. Kaikkiin tilauksiin lisätään 7 € toimitus- ja laskutuslisä.
    • Lisäksi tilaaja toimittaa Hotelli- ja ravintolamuseon kirjastoon yhden kappaleen painettua julkaisua, jossa on käytetty museon aineistoa.

    5. Minulla on vanha pullo, minkä ikäinen se voisi olla?

    • Lähetä kuva pullosta tietopalvelun sähköpostiin, tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi
    • Museon Alkon myymälämuseon kokoelmassa on esimerkiksi etikettejä, joiden avulla ajoitus on mahdollista tehdä. Etikettikokoelma ei ole kattava eikä siitä ole luetteloa, jota voisi itse selata. Amanuenssit voivat kuitenkin tehdä asiakkaan pyynnöstä haun kokoelmaan (alle puoli tuntia kestävä tiedonhaku on maksuton palvelu).

    6. Minkä arvoinen minulla oleva vanha pullo / muu esine voisi olla?

    • Museot eivät ota kantaa esineiden, valokuvien tai arkistoaineiston arvoon. Hinta-arvioita saa keräilijöiltä ja harrastajilta sekä vertailutietoja verkossa toimivilta esim. huutokauppasivustoilta. Otathan huomioon, että yksityishenkilön ei ole laillista myydä tai muuten luovuttaa (vastiketta vastaan) hankkimiaan tai omistamiaan alkoholijuomia.

    7. Haluaisin järjestää teemajuhlat tai tilaisuuden tietyn aikakauden tai vuosikymmenen tyyliin

    • Tietopalvelun koostamiin Taste of History -paketteihin (pdf) on koottu valmiita ohjekokonaisuuksia 1900-luvun vaihteen, 1920-, 1970- sekä 1980-luvun juhlien järjestämiseen. Hinta á 35 €, tilaus suoraan omaan sähköpostiin museon Holvi-verkkokaupasta tai tietopalvelusta (jolloin hintaan lisätään laskutuslisä 7 €).
    • Tai lähetä kysymyksesi tietopalveluun lomakkeella tai sähköpostilla, saat tietoja 3-5 arkipäivän kuluessa (alle puoli tuntia kestävä tiedonhaku on maksuton palvelu).
    • Asiakaskäynti tietopalvelussa: keräämme esille aiheeseen liittyviä aineistoja museon kokoelmista ja asiakas tulee ajanvarauksella tutustumaan niihin museon tietopalvelun tiloissa (maksuton palvelu), ks. seuraava kysymys.
    • Laajempi selvitys (maksullinen): amanuenssi tekee asiakkaalle selvityksen museon lähteiden perusteella, veloitus käytetyn työajan mukaan (45 €/h); toimeksiannon aikataulu, laajuus sekä aika- ja kustannusrajat sovitaan asiakkaan kanssa etukäteen.

    8. Haluaisin tulla tutkimaan aineistoja museoon paikan päälle. Kuinka toimin?

    • Käynti tietopalvelussa sovitaan aina erikseen, myös mahdolliset voimassa olevat viranomaisohjeistukset huomioiden. Ota yhteyttä lomakkeella tai sähköpostitse (tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi) ja kerro, minkä aihealueen aineistoista olisit kiinnostunut. Mikäli arkisto- tai valokuvakokokoelmissamme tai kirjastossamme löytyy aiheesta aineistoja, saat niistä tiedon 3-5 arkipäivän kuluessa (alle puoli tuntia kestävä tiedonhaku on maksuton palvelu) ja voimme sopia, milloin tulisit niihin tutustumaan.
    • Sovitut aineistot otetaan asiakasta varten esille tietopalvelutilaan.
    • Aineistoista saa ottaa muistiinpanotarkoituksessa kuvia omaan käyttöön (ilman salamaa). Mahdolliset painokelpoiset tiedostot tai laajemmat lisäselvitykset tilataan erikseen (veloitus tietopalveluhinnaston mukaisesti).

    9. Haluaisin lainata tai vuokrata pullon/etiketin/esineen rekvisiitaksi televisioon, teatteriin tai elokuvaan. Kuinka toimin?

    • Museo ei lainaa tai vuokraa kokoelmiaan. Tietopalvelusta on kuitenkin mahdollista tilata digikopioita alkoholijuomapullojen etiketeistä, ks. hinnasto.
    • Etikettikokoelma ei ole kattava eikä siitä ole luetteloa, jota voisi itse selata. Amanuenssit voivat kuitenkin tehdä asiakkaan pyynnöstä haun kokoelmaan (alle puoli tuntia kestävä tiedonhaku on maksuton palvelu).
    • Lähetä toiveesi (juomalaji, vuosikymmen) lomakkeella tai sähköpostitse (tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi).
    • Mahdollinen laajempi tiedonhaku, selvitystyö ja/tai kuvavalinta asiakkaan toimeksiannosta, veloitus käytetyn työajan mukaan (45 €/h); toimeksiannon aikataulu, laajuus sekä aika- ja kustannusrajat sovitaan asiakkaan kanssa etukäteen.

    10. Haluaisin lahjoittaa museoon ruokalistoja / valokuvia / esineitä. Kuinka toimin?

    • Ota yhteyttä amanuensseihin sähköpostitse, tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi.
    • Kuvaile aineistoa tarkasti: millaista materiaalia (esineitä, valokuvia, ruokalistoja?), kuka ja missä käyttänyt, milloin, mitä erityispiirteitä, miten aineisto on tullut haltuusi jne. Mikäli mahdollista, lähetä sähköpostin liitteenä kuvia aineistosta.
    • Katso myös tietoja lahjoittamisesta
    • Millaista aineistoa erityisesti kaipaamme:
      • Valokuvavedoksia ravintoloista, baareista ja kahviloista pääkaupunkiseudun ulkopuolelta
      • Alkon hinnastojen numerot 2, 4 ja 5 puuttuvat kokoelmistamme
    • Mitä emme ota vastaan lahjoituksina:
      • Laivoilla, junissa tai lentokoneissa käytössä olleita ruokalistoja tallentavat oman alansa erikoismuseot eli Suomen merimuseo, Suomen rautatiemuseo ja Suomen ilmailumuseo.
      • Emme enää ota vastaan 1970–80-lukujen à la carte-listoja, sillä kokoelman katsotaan olevan tältä osin riittävän edustava. Sen sijaan 1990-luvun ja 2000-luvun ruokalistoja on kokoelmassa vielä niukasti ja niitä otetaan vastaan.
      • Säilytystilojen rajallisuus asettaa erityisesti esineiden vastaanottoon rajoituksia. Suurikokoiset kokonaisuudet tai huonekalut voidaan tallentaa kokoelmiin myös valokuvaamalla.
      • Alkoholijuomapulloja ja -etikettejä emme pääsääntöisesti enää ota vastaan
      • Lehtileikekokoelmaa ei enää kartuteta

    Lisätietoja: tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi. Alle puoli tuntia kestävä tiedonhaku on maksuton palvelu. Muista palveluistamme veloitamme tietopalveluhinnaston mukaan, voit myös pyytää tarjousta.