Syömään!-yhteistyönäyttely Kansalliskirjastossa

Mitä tänään syötäisiin?

Mitä syömme nyt? Entä eilen? Millaista ruokaa syömme kotona, ja mitä ulkona? Näihin kysymyksiin etsimme vastauksia tässä näyttelyssä.

Kansalliskirjaston ja Hotelli- ja ravintolamuseon yhteistyönä syntynyt näyttely lähestyy ruokakulttuuria kahdesta näkökulmasta: tarkastelemalla mitä keittokirjat kertovat ruoasta ja sen laittajista eri aikoina sekä luomalla katsauksen suomalaisen ravintolakulttuurin historiaan.

Ruoanlaittotaitoa on opetettu kodeissa kautta aikojen. Reseptit ovat siirtyneet sukupolvilta toisille esimerkin kautta: näin se meillä tehdään. Hyviä ohjeita on jaettu onnekkaille ystäville, erityisen hyviä kirjattu ylös ja niitä parhaita sidottu kirjojen kansien väliin, jotta muutkin pääsevät niistä nauttimaan. Parhaat kokit ovat jakaneet osaamistaan sekä opettamalla nuorempiaan, että tarjoamalla tuotoksiaan – hyvinä aikoina nautinnon tuottamiseksi, huonompina elämän turvaamiseksi.

Ravintoloissa ruokailu on arkipäiväistynyt vuosien saatossa – enää ei tarvita juhlatilaisuutta, jotta ravintolaan voi mennä syömään. 1900-luvun alun ravintolakokemukseen kuuluivat voileipäpöydät ja keitot, nykyisin niiden rinnalle ovat tulleet pikaruoka ja lounassetelit. Kieltolaki piilotti alkoholin teekuppeihin, ja sen päätyttyä alkoholin saantia säännösteltiin monin tavoin. Ruoanlaittoa opetetaan koti- ja ravintolakeittiöiden ohella oppilaitoksissa ja kursseilla.

Ruoan mainonta painottui 1950-luvulla usein tuotteisiin, joilla voitiin helpottaa perheenäitien työtä keittiössä. Ruokakulttuurin ja -ainesten uudet tuulet näkyvät nopeasti mainonnassa, samoin kuin ihmisten asenteet ruokaa kohtaan. Kotimainen ruoka on nostettu jo varhain jalustalle, viime vuosikymmenten ilmiöt ovat olleet luomu- ja lähiruoka.

Esillä oleva kokonaisuus täydentää Tiedemuseo Liekin näyttelyä Ruokaa kaikille.

Näyttely on avoinna Kansalliskirjaston Galleriassa 17.5.-1.11. ja sinne on vapaa pääsy. Kansalliskirjasto, Unioninkatu 36, 00170 Helsinki.

Aukioloajat sekä avointen yleisöopastusten ajankohdat.