FOOD TATTOO - Lentävä karjalanpiirakka ja muita ruokatatuointeja
Näyttely on päättynyt.
FOOD TATTOO -näyttely nostaa valokeilaan erilaisia ruoka- ja juoma-aiheisia tatuointeja ja tarinoita niiden taustalla. Tatuoinnit näyttelyyn on kuvannut palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi. Haastatteluista ja tarinateksteistä vastasivat Helsingin yliopiston etnografian opiskelijat.
Koutaniemi halusi haastaa perinteisen, vahvan kontrastisen tavan esittää tatuoinnit. Kuvien puuteriset kankaat sekä paljastavat että peittävät. Eläväiset kankaat mahdollistivatkin tatuointien nostamisen uudella tapaa valokeilaan häivyttämättä ihoon ikuistetun kuvan tarinaa. Upeat kuvat herättävät pohtimaan tarinoita ja merkityksiä. Miksi yhdelle on tärkeää ikuistaa iholle kalaretket vaarin kanssa, kun toinen haluaa tatuoida muiston rentouttavasta hetkestä parvekkeella ja kolmannelle on tärkeintä säilyttää yhteys omaan työhön.
Pahojen henkien karkottamista ja arvostettuja asioita
Tatuointeja on historian saatossa hankittu monista syistä. Varhaisimmat on löydetty egyptiläisten muumioiden ja jäämies Ötzin iholta. Alkuperäiskansoilla tatuoinnit eivät ole olleet vain koristeita. Ne ovat liittyneet uskontoon, rituaaleihin, lääketieteeseen, sukulaisuuteen tai ryhmäidentiteettiin. Paikoin tatuointien on uskottu karkottavan pahoja henkiä tai parantavan sairauksia.
Nykyään kuviksi iholle päätyvät usein rakastetut ja arvostetut asiat. Jos oma intohimo on ruoka tai juoma, saattaa käsivarteen ilmestyä mitä tahansa haarukan ja kesäkurpitsan väliltä. Monet tatuoivat itseensä lempiruokiaan ja -juomiaan tai itselle mieluisia ainesosia. Vaihtoehtoja ruoka- ja juoma-aiheisiin tatuointeihin on lähes rajattomasti. Tarinoita kuvien takana on yhtä paljon kuin niiden kantajiakin.
Näyttelyä varten Hotelli- ja ravintolamuseolle jaettiin keväällä 2022 yli 100 erilaista ruoka- ja juomatatuointia ja niihin liittyvää tarinaa, joista 12 valittiin Koutaniemen kuvattavaksi. Ulkopuolisena asiantuntijana projektissa toimi sosiaali- ja kulttuuriantropologi Suvi Jaakkola.