På svenska

Hotell- och restaurangmuseet är ett specialmuseum som presenterar finländsk matkultur, hotell- och restaurangbransch samt turism. Museet finns i Kabelfabriken i Helsingfors.

Grundutställningen “Smaksak” berättar om hur vår gemensamma mat- och dryckeskultur utvecklas med tiden, och i museet kan du se bl.a. en Alkos butiksinterör från 1934 och en pub-interiör från 1970-talet. Museet har också en växlande utställning. På Hotell- och restaurangmuseet finns det nånting roligt för alla åldrad.

Kom på resa med oss genom våra egna sinnen och minnen! Vi erbjuder upplevelser, information och inspiration. Du kan också boka en guidad rundtur i museet, både på plats och virtuellt.

Address: Kabelfabriken
Kaapeliaukio 3
00180 Helsingfors
Finland
Tel: +358 (0)44 747 4110
E-post: hrm@hotellijaravintolamuseo.fi
Utställningarna:  ti–sön 11–18, ons 11–20 (från 5.8.2024 ti-fre 11-19, lör-sön 11-18)
Stängt: Måndagar / långfredag / 1.5. /  Midsommarhelg från fredag ​​till söndag / 6.12. / 24.12.–26.12. / 31.12-1.1.
Inträdesavgift: Vuxna 16 €
Pensionärer, studerande 6 €
Fritt inträde med Helsingforskortet, med Museikortet och för barn under 18 år.
Fritt inträde den sista onsdagen i månaden kl 17–20 (från August 2024 kl 16-19).
Fritt inträde med ett ukrainskt pass.
Guidningar: 88 € + inträdesavgift 6 € eller Museikortet / person
128 € (veckoslut) + inträdesavgift 6 € eller Museikortet / person

Utställningarna

Mat som lagats av fabriker – De inhemska livsmedlens historia

31.1.-1.9.2024

Sedan när har socker producerats i Finland? Vad är egentligen margarin? Och hur tillverkas chips? Utställningen tar en titt på den finska matens och livsmedelsindustrins historia. Utställningen erbjuder information och insikter om produktion och konsumtion av socker, margarin, korv, kyckling, bröd och chips. Den ger också en inblick i livsmedelsreklamens värld.

Roliga animationer kommer att introducera dig till den industriella produktionen av socker, bröd och chips. Besökarna kan också dela med sig av sina bästa tips på hur man pimpar färdigrätter. Texterna är på finska, svenska och engelska.

Utställningen producerades av Finlands lantbruksmuseum Sarka.

 

Smaksak

8.10.2021

Mat- och dryckeskulturen är aldrig konstant, den ändras hela tiden. Den influeras av individer, grupper, samhället och även staten.

Utställningen Smaksak tar dig till platser där mat- och dryckeskulturen skapas och formas.

Var och en av oss har ett eget perspektiv på mat- och dryckeskulturen, dvs. att äta och dricka och allt som hör till det. Man säger att man inte ska disputera om tycke och smak. Det lönar sig ändå att prata om dem!


Guidade turer för grupper

Fördjupa din upplevelse med en guidad tur. Guidade visningar till utställningen – med eller utan dryck och mat – finns på engelska, svenska och finska. Turerna tar cirka 45 minuter. Max gruppstorlek 20 personer.

Vi erbjuder också virtuella guidade turer.

Bokningar för guidade turer

Via e-post: varaukset(at)hotellijaravintolamuseo.fi
På telefon: +358 (0)44 747 4106

Bokningar rekommenderas att göras minst en vecka i förväg.


Organisera ett möte eller en fest

Hotell- och restaurangmuseet är en utmärkt plats för evenemang av alla storlekar och oförglömliga fester. Museet lämpar sig för workshops, möten och mindre föreläsningar. Du kan till och med hyra hela museet för ett privat evenemang. Vi ordnar gärna en cateringservice åt dig.

Kontaktinformation: Anni Pelkonen: anni.pelkonen(at)hotellijaravintolamuseo.fi eller +358 (0)44 747 4107


Informationsservice

Hotell- och restaurangmuseets informationsservice betjänar alla som söker efter information om finska mat- och dryckkultur, hotell- och restauranghistoria eller turismens historia i Finland. Du kan kontakta informationsservicen med e-post.

Öppet: Ti–fre kl 9–15 efter överenskommelse

Kontaktinformation: tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi


Karta och trafikförbindelser

Metro: hållplatsen Gräsviken, ca. 600 m från metrostationen, OBS! Undantag för tunnelbanetrafiken sommaren 2024, för aktuell information om rutter och hållplatser, se HSL:s ruttguide.
Buss: hållplatsen Sundholmen
Raitiovaunu: 8, hållplatsen Västrahamnsgatan

 

Tilläggsinformation: Helsingfors stads trafikverk

Parkering: Vid Kabelfabriken finns det avgiftsbelagda parkeringsplatser (2 h). Parkering för en längre tid t.ex. i parkeringshuset vid Gräsvikens affärscentrum.

Invaplatserna: I närheten av ingången till museet.

 


Visa större karta