På svenska

Hotell- och restaurangmuseet är ett specialmuseum som presenterar finländsk matkultur, hotell- och restaurangbransch samt turism. Museet finns i Kabelfabriken i Helsingfors.

Grundutställningen ”Smaksak” berättar om hur vår gemensamma mat- och dryckeskultur utvecklas med tiden, och i museet kan du se bl.a. en Alkos butiksinterör från 1934 och en pub-interiör från 1970-talet. Museet har också en växlande utställning. På Hotell- och restaurangmuseet finns det nånting roligt för alla åldrad.

Kom på resa med oss genom våra egna sinnen och minnen! Vi erbjuder upplevelser, information och inspiration. Du kan också boka en guidad rundtur i museet, både på plats och virtuellt.

Address: Kabelfabriken
Kaapeliaukio 3
00180 Helsingfors
Finland
Tel: +358 (0)44 747 4110
E-post: [email protected]
Utställningarna:  ti–fre 11–19, lör–sön 11-18
Stängt: Måndagar / långfredag / 1.5. /  Midsommarhelg från fredag ​​till söndag / 6.12. / 24.12.–26.12. / 31.12-1.1.
Inträdesavgift: Vuxna 16 €
Pensionärer, studerande 6 €
Fritt inträde med Helsingforskortet, med Museikortet och för barn under 18 år
Fritt inträde den sista onsdagen i månaden kl 16–19
Fritt inträde med ett ukrainskt pass
Guidningar: 88 € + inträdesavgift 6 € eller Museikortet / person
128 € (veckoslut) + inträdesavgift 6 € eller Museikortet / person

Utställningarna

Smaksak 8.10.2021

Mat- och dryckeskulturen är aldrig konstant, den ändras hela tiden. Den influeras av individer, grupper, samhället och även staten. Utställningen Smaksak tar dig till platser där mat- och dryckeskulturen skapas och formas.

Var och en av oss har ett eget perspektiv på mat- och dryckeskulturen, dvs. att äta och dricka och allt som hör till det. Man säger att man inte ska disputera om tycke och smak. Det lönar sig ändå att prata om dem!

Känn din mat – Hur formas mattraditioner 20.9.2024-24.8.2025

Mattraditioner väcker känslor. För vissa människor är de dyrbara, viktiga och trygga och avgörande för deras identitet. För andra kan de vara en svår sak, till och med en börda. Mattraditioner kan också vara en källa till förundran. I den här utställningen är alla känslor tillåtna. Syftet är att få besökarna att reflektera över sitt eget förhållande till mattraditioner.

Texterna är på finska, svenska och engelska.

 


Guidade turer för grupper

Fördjupa din upplevelse med en guidad tur. Guidade visningar till utställningen – med eller utan dryck och mat – finns på engelska, svenska och finska. Turerna tar cirka 45 minuter. Max gruppstorlek 20 personer.

Vi erbjuder också virtuella guidade turer.

Bokningar för guidade turer

Via e-post: varaukset(at)hotellijaravintolamuseo.fi
På telefon: +358 (0)44 747 4106

Bokningar rekommenderas att göras minst en vecka i förväg.


Organisera ett möte eller en fest

Hotell- och restaurangmuseet är en utmärkt plats för evenemang av alla storlekar och oförglömliga fester. Museet lämpar sig för workshops, möten och mindre föreläsningar. Du kan till och med hyra hela museet för ett privat evenemang. Vi ordnar gärna en cateringservice åt dig.

Kontaktinformation: Anni Pelkonen: anni.pelkonen(at)hotellijaravintolamuseo.fi eller +358 (0)44 747 4107


Informationsservice

Hotell- och restaurangmuseets informationsservice betjänar alla som söker efter information om finska mat- och dryckkultur, hotell- och restauranghistoria eller turismens historia i Finland. Du kan kontakta informationsservicen med e-post.

Öppet: Ti–fre kl 9–15 efter överenskommelse

Kontaktinformation: tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi


Karta och trafikförbindelser

Metro: hållplatsen Gräsviken, ca. 600 m från metrostationen
Buss: hållplatsen Sundholmen
Raitiovaunu: 8, hållplatsen Västrahamnsgatan

 

Tilläggsinformation: Helsingfors stads trafikverk

Parkering: Vid Kabelfabriken finns det avgiftsbelagda parkeringsplatser (2 h). Parkering för en längre tid t.ex. i parkeringshuset vid Gräsvikens affärscentrum.

Invaplatserna: I närheten av ingången till museet.

 


Visa större karta