På svenska

Hotell- och restaurangmuseet är ett specialmuseum som presenterar finländsk matkultur, hotell- och restaurangbransch samt turism. Museet finns i Kabelfabriken i Helsingfors.

Grundutställningen “Smaksak” berättar om hur vår gemensamma mat- och dryckeskultur utvecklas med tiden, och i museet kan du se bl.a. en Alkos butiksinterör från 1934 och en pub-interiör från 1970-talet. Museet har också en växlande utställning. På Hotell- och restaurangmuseet finns det nånting roligt för alla åldrad.

Kom på resa med oss genom våra egna sinnen och minnen! Vi erbjuder upplevelser, information och inspiration. Du kan också boka en guidad rundtur i museet, både på plats och virtuellt.

Address: Kabelfabriken
Kaapeliaukio 3, G-trappa, 3:e våningen
00180 Helsingfors
Finland
Tel: +358 (0)44 747 4110
E-post: hrm@hotellijaravintolamuseo.fi
Utställningarna:  ti–sön 11–18, ons 11–20
Stängt: Måndagar och 6.12.2023, 24.12.–26.12.2023, 31.12.2023
Inträdesavgift: Vuxna 12 €
Pensionärer, studerande 6 €
Fritt inträde med Helsingforskortet, med Museikortet och för barn under 18 år.
Fritt inträde den sista onsdagen i månaden kl 17–20.Fritt inträde med ett ukrainskt pass.
Guidningar: 85 € + inträdesavgift 6 € eller Museikortet / person
125 € (veckoslut) + inträdesavgift 6 € eller Museikortet / person

Utställningarna

Smaksak

8.10.2021

Mat- och dryckeskulturen är aldrig konstant, den ändras hela tiden. Den influeras av individer, grupper, samhället och även staten.

Utställningen Smaksak tar dig till platser där mat- och dryckeskulturen skapas och formas.

Var och en av oss har ett eget perspektiv på mat- och dryckeskulturen, dvs. att äta och dricka och allt som hör till det. Man säger att man inte ska disputera om tycke och smak. Det lönar sig ändå att prata om dem!

Pohkeet, joissa toisessa ananas-tatuointi ja toisessa avokado-tatuointi.

FOOD TATTOO – Den flygande karelska pirogen och andra mattatueringar

27.1.2023 – 7.1.2024

FOOD TATTOO – utställningen lyfter fram olika mat- och dryck tatueringar och historierna bakom dem.

Tatueringar är något man under historiens lopp har skaffat sig av många olika anledningar. De tidigaste exemplen har man hittat på egyptiska mumier och på ismannen Ötzis hud. Hos ursprungsfolken var tatueringarna inte bara dekorationer. De hade en koppling till religion, ritualer, medicin, släktskap eller gruppidentitet. På sina platser har man trott att tatueringarna fördriver onda andar eller botar sjukdomar.

Det är älskade och uppskattade föremål och saker som blir till tatueringar på huden. Om man har mat som passion kan allt från en gaffel till en zucchini hamna på armen. Många låter tatuera sig med sin favoritmat eller ingredienser de tycker om. Det finns så gott som obegränsade alternativ för tatueringar med mat och dryck. Historierna bakom dem är lika många som de personer som har dem på huden.

För denna utställning Hotell- och restaurangmuseet fick in över 100 olika mat- och dryckestatueringar och berättelser i samband med dem under våren 2022. Meeri Koutaniemi fotograferade tatueringarna. Etnografistudenter vid Helsingfors Universitet ansvarade för intervjuerna och berättelsetexterna. Social- och kulturantropologen Suvi Jaakkola fungerade som extern expert i projektet.


Guidade turer för grupper

Fördjupa din upplevelse med en guidad tur. Guidade visningar till utställningen – med eller utan dryck och mat – finns på engelska, svenska och finska. Turerna tar cirka 45 minuter. Max gruppstorlek 15 personer.

Vi erbjuder också virtuella guidade turer.

Bokningar för guidade turer

Via e-post: varaukset(at)hotellijaravintolamuseo.fi
På telefon: +358 (0)44 747 4106

Bokningar rekommenderas att göras minst en vecka i förväg.


Organisera ett möte eller en fest

Hotell- och restaurangmuseet är en utmärkt plats för evenemang av alla storlekar och oförglömliga fester. Museet lämpar sig för workshops, möten och mindre föreläsningar. Du kan till och med hyra hela museet för ett privat evenemang. Vi ordnar gärna en cateringservice åt dig.

Kontaktinformation: Anni Pelkonen: anni.pelkonen(at)hotellijaravintolamuseo.fi eller +358 (0)44 747 4107


Informationsservice

Hotell- och restaurangmuseets informationsservice betjänar alla som söker efter information om finska mat- och dryckkultur, hotell- och restauranghistoria eller turismens historia i Finland. Du kan kontakta informationsservicen med e-post.

Öppet: Ti–fre kl 9–15 efter överenskommelse

Kontaktinformation: tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi


Karta och trafikförbindelser

Metro: hållplatsen Gräsviken, ca. 600 m från metrostationen
Buss: hållplatsen Sundholmen
Raitiovaunu: 8, hållplatsen Västrahamnsgatan

 

Tilläggsinformation: Helsingfors stads trafikverk

Parkering: Vid Kabelfabriken finns det avgiftsbelagda parkeringsplatser (2 h). Parkering för en längre tid t.ex. i parkeringshuset vid Gräsvikens affärscentrum.

Invaplatserna: I närheten av ingången till museet.

 


Visa större karta