Ruokatutkijat kokoontuvat lokakuussa museoon

Ruokaa eri näkökulmista tarkastelevat tutkijat kokoontuvat 26.-27.10.2023 Hotelli- ja ravintolamuseoon, ensimmäistä kertaa järjestettäville Ruokahistorian päiville. Monitieteinen tapahtuma pitää sisällään muun muassa uusinta ruokatutkimusta käsitteleviä puheenvuoroja, inspiroivia keskusteluja sekä erilaisia mahdollisuuksia verkostoitumiseen. Jatkossa tapahtuma tullaan järjestämään joka toinen vuosi ja vuodesta 2025 alkaen ainakin osa tapahtumasta tullaan avaamaan yleisölle.

Ruokahistorian päivien tarina alkoi, kun Ruokavirastossa järjestettiin syksyllä 2022 Ruokahistorian workshop -tapahtuma. Sen organisoivat ruokahistorian tutkijat Jenni Lares ja Maria Lahtinen-Kaislaniemi. Tapahtumaan osallistui noin 30 ruokatutkijaa eri aloilta. Tutkijoiden puheenvuorot vaihtelivat rautakauden ruokakulttuurista imetystapojen, karjatalouden ja ravitsemusvalistuksen historiaan. Edustettuina tieteenaloina olivat muun muassa historia ja maa- ja metsätaloustiede. Tapahtuman innostunut vastaanotto osoitti tarpeen monitieteiselle säännölliselle tapahtumalle, joka kokoaisi eri alojen ruokatutkijat yhteen. Hotelli- ja ravintolamuseo osallistui tapahtumaan esittelemällä kokoelmiensa tutkimusmahdollisuuksia. Lisäksi museo tarttui tapahtuman järjestämisvastuuseen jatkossa. Tapahtumaa kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa museossa Ruokahistorian päivien nimellä.

Tänä vuonna tutkijoita on historian lisäksi mukana esimerkiksi mediatutkimuksesta ja folkloristiikasta. Puheenvuorot tulevat käsittelemään muun muassa ruokaperinteitä, lihasuhdetta, hunajan historiaa sekä Alkon ruokapakosta käymää keskustelua. Lisäksi Suomen maatalousmuseo Sarka esittelee kokoelmiaan.

Tapahtuman mahdollistaa Järvikylä. Famifarm Oy perustettiin vuonna 1987, jolloin vuodesta 1674 samalle suvulle kuuluneen kartanon navetan vintille rakennettiin ensimmäinen kasvihuone. Tänä päivänä kasvihuoneet toimivat sulassa sovussa muun maataloustoiminnan kanssa, ja Järvikylän kartanossa Joroisissa Järvikylän tuotteiden parissa työskentelee kokoaikaisesti 130–140 henkeä. Järvikylä-tuotemerkillä myytävät salaatit ja yrtit kertovat Järvikylän tilan tarinaa – ne on kasvatettu sukutilalla huolella ja rakkaudella. Järvikylä tarjoaa suomalaisille puhtaita, kotimaisia ja tuoreita salaatteja ja yrttejä ympäri vuoden.

Ruokahistorian päivien vuoksi Hotelli- ja ravintolamuseon FOOD TATTOO -näyttely on kiinni muulta yleisöltä to 26.10.2023 ja avautuu pe 27.10.2023 poikkeuksellisesti vasta klo 13 eteenpäin.

Lisätietoja:

Laika Nevalainen, amanuenssi, laika.nevalainen(at)hotellijaravintolamuseo.fi, 044 7474 108