E-voked-hanke Hotelli- ja ravintolamuseossa

Erasmus + -rahoitteinen E-voked (European Museums for Vocational Education) -hanke kokousti 2.-5.4.2019 Hotelli- ja ravintolamuseon vieraana Helsingissä. Unkarilaisen Museum of Trade and Tourismin vetämässä hankkeessa on mukana kahdeksan eurooppalaista toimijaa, joista jokainen työskentelee ammattiin opiskelevien kanssa. Hankekumppanit toivat kokoukseen mukanaan myös opettajia yhteistyökouluistaan. Hankkeen piirissä esitellään, jaetaan ja kehitetään ammattiin opiskeleville suunnattuja museopedagogisia palveluita.

Hotelli- ja ravintolamuseo pääsi esittelemään nelipäiväisen kokouksen aikana monipuolisesti museopedagogista toimintaansa sekä yhteistyötä ammatillista koulutusta tarjoavien tahojen kanssa. Painopisteenä Helsingin kokouksessa oli opiskelijoiden ammatti-identiteetin vahvistaminen historiallisten esimerkkien ja aineistojen avulla. Tämä teema on vahvasti mukana Hotelli- ja ravintolamuseon Ammattilaisten ääni -työpajassa, joka esiteltiin kokouksessa. Tulevista hankkeista esiteltiin Ammattilaiselta toiselle, jossa yhdistetään museopedagoginen työ ja kokoelmatyö sekä yleisön – hotelli- ja ravintola-alan ammattilaisten – asiantuntijuus.

Yhteistyökumppaneista esillä olivat esimerkiksi Stadin ammatti- ja aikuisopisto, josta oli henkilökuntaa kertomassa koulusta ja ammatillisen koulutuksen nykytilanteesta Suomessa, Perho Liiketalousopisto, jonka kolme opiskelijaa oli tekemässä näyttötutkintoja tapahtumassa ja jonka Töölön kampuksella kokousväki pääsi vierailemaan, sekä Laurea ammattikorkeakoulu, jonka kanssa esiteltiin museopedagogisesta näkökulmasta museon ja oppilaitoksen yhteisesti järjestämiä tapahtumia, kuten juuri kokousviikolla järjestetty Nakista nyhtökauraan – Mitä syömme tulevaisuudessa -tapahtuma.