Helsinki-päivä Kaapelimuseoissa

Helsingin syntymäpäivää vietetään jälleen maanantaina kesäkuun 12. päivä. Kaapelimuseot juhlistavat kotikaupunkiaan avaamalla poikkeuksellisesti ovet maanantaipäivänä ja tarjoamalla monenmoista hauskaa ohjelmaa!

Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelyt ovat avoinna Helsinki-päivänä klo 11–17. Päivään mahtuu niin opastuksia kuin synttärikorttien askartelua. Helsinki-päivänä voit myös virkistäytyä kahvilassa ja hankkia uteliaisuutta ruokkivia opuksia ruoka- ja juomahistoriasta kirjatorilta.

Toteutamme Helsinki-päivän opastukset yhteistyössä Ekbergin kanssa.

Naapurimuseot, Teatterimuseo (näyttelyt sulkeutuvat klo 16.00) ja Suomen valokuvataiteen museo ovat avoinna klo 17 saakka. Kaikkiin museoihin vapaa pääsy koko päivän.

Kolmen museon näyttelyistä löytyy nähtävää moneen makuun ja lisäksi päivän ohjelmassa on niin opastuksia, askartelua kuin lastenteatteriesitys.

Helsinki-päivän ohjelma:

HOTELLI- JA RAVINTOLAMUSEO

Opastukset 12.00 ja 14.00, kesto noin 30 minuuttia: Kupillinen kahvia – Kahvilakulttuuria Helsingissä. Opastukset toteutetaan yhteistyössä Ekbergin kanssa.

Askartele synttärikortti Helsingille, klo 12-16: Suunnittele ja askartele makein kortti syntymäpäiväsankarin kunniaksi. Paja soveltuu kaikenikäisille askartelijoille.

Kahvila  

Kirjatori: myynnissä ravintolahistoriaan ja ruoka- ja huomahistoriaan liittyvää kirjallisuutta

Näyttelyt: Makuasioita, Food Tattoo

Moniaistinen Makuasioita-näyttely tarjoaa erilaisia näkökulmia ruoka- ja juomakulttuuriin, mitä se on, mistä ja miten se rakentuu ja muokkautuu ja ketkä siihen vaikuttavat. FOOD TATTOO – Lentävä karjalanpiirakka ja muita ruokatatuointeja nostaa valokeilaan erilaisia ruoka- ja juoma-aiheisia tatuointeja ja tarinoita niiden taustalla.

Yhteistyössä:

“Ekberg on Helsingissä vuonna 1852 Fredrik Edvard Ekbergin perustama yritys, joka on edelleen Ekbergin perheen omistuksessa. Ensimmäinen sivu Ekbergin tarinasta kirjoitettiin vuonna 1852, kun Fredrik Edvard Ekberg avasi uuden leipomon, ja uuden luvun koko Helsingin historiassa. Ekbergin ensimmäinen leipomo avautui vuonna 1852 Helsingin Kruunuhaassa. Ja vuonna 1862 leipomo palveli Aleksanterinkadulla 52. Vuonna 1912 Aleksanterinkadun kiinteistö myytiin ja osoitteen, Bulevardi 9 tontista solmittiin kaupat. Ajatuksena oli ensin rakentaa tavanomainen asuintalo, mutta lopulta talon pohjakerrokseen rakennettiin myös leipomo ja leipäkauppa. Kahvila sijoitettiin Ekbergin talon toiseen kerrokseen, josta kahvila siirtyi katutasoon vuonna 1932.  Samaan paikkaan, jossa Ekbergin kahvila palvelee seurallisia herkkusuita tänäkin päivänä.

Maailma on muuttunut noista ajoista paljon, mutta Ekbergin tarina jatkuu tänäänkin – viidennen sukupolven edustajien voimin. Tänä päivänä Ekbergin palvelut ovat laajentuneet ja toimintamme kattaa niin on kahvila-, myymälä-, juhlatila-, kuin catering palvelut. Astuessasi sisään isoista, jykevistä puuovistamme astut sisään Helsingin alkuperäiseen leipomo-kahvilaan. Täällä mestarilliset leipurimme, kondiittorimme ja kokkimme heräävät ennen auringonnousua loihtiakseen sinulle rakastettuja klassikkojamme ja uusia herkkujamme. Tuotteemme valloittavat, koska ne tehdään sydämellä, ja ammattitaidolla. Ekberg on paikka, joka synnyttää elinikäisiä muistoja ja suhteita. Paikka, jossa yli 170 vuoden perinteet kohtaavat tulevaisuuden maut ja trendit. Jos Ekbergin seinät osaisivat puhua, niillä olisi monta makeaa ja maukasta tarinaa kerrottavanaan. Ja yksi niistä voi olla sinun.”

MUUT KAAPELIMUSEOT:

TEATTERIMUSEO

Näyttelyt klo 11–16: Tarpeisto pääroolissa, Everybody Dance!
Klo 14 – 16: Arkadia-teatteri

Everybody Dance! on näyttely tanssimisen riemusta. Tule muistelemaan takavuosien hittitansseja ja luomaan uusia! Tarpeisto pääroolissa -näyttelyssä pääset herkuttelemaan tarpeistolla ja tutustumaan tarpeistonvalmistajien taidonnäytteisiin. Arkadia-teatterin pukuhuoneessa voit vaihtaa roolia tai hypätä pukusuunnittelijan tai valomestarin kenkiin. Esiripun avautuessa paikka näyttämöllä on vapaa! Huom: Arkadia avautuu vasta klo 14!

Klo 16 Potkuri Ensemble esittää: Utu ja Myrsky Linnunradalla

Utu ja Myrsky asuvat Majakkasaarella Pasi-papukaijan kanssa. Eräänä iltana saarelta löytyy jotain ennennäkemättömän ainutlaatuista: tähtien päiväkodista tipahtanut Tähti! Utu ja Myrsky lähtevät palauttamaan Tähteä takaisin Linnunradalle, ja siitä alkaa seikkailu!

Utu ja Myrsky Linnunradalla on Potkuri Ensemblen toteuttama koko perheen osallistava ja humoristinen esitys pelkojen voittamisesta ja tuntemattoman kohtaamisesta. Kesto n. 45 minuuttia. Ikäsuositus 4–10 vuotta. Vapaa pääsy. Lippujen ennakkovaraus verkkokaupan kautta. Varaamatta jääneet paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.

SUOMEN VALOKUVATAITEEN MUSEO 

Tuunaa oma näyttelyjulisteesi non-stop -paja. Prosessi-tilassa.

Opastus näyttelyihin klo 13–14. Esillä Maija Tammen näyttely Empatiakone; Roza Ahmadin, Coyote Parkin, Iida Valmén näyttely Kehosi muuttaa kaiken sekä museon historian ensimmäinen pysyvä näyttely Etsin.

Maija Tammen näyttelyssä Empatiakone pohditaan, miksi tunteita tulee kuunnella ja ymmärtää, mutta miksi niihin ei kannata täysin luottaa. Kaapelitehtaan uudessa galleriatilassa esillä Roza Ahmadin, Coyote Parkin, Iida Valmén näyttely Kehosi muuttaa kaiken, joka tarkastelee jaetun vastarinnan iloa sekä trans- ja queeridentieettien suhdetta valokuvaan. Etsin on Valokuvataiteen museon ensimmäinen pysyvä näyttely. Maailmassa otetaan satoja miljoonia valokuvia joka päivä. Miksi ja miten valokuvat saavat meidät tuntemaan ja toimimaan?