Työpajatarjotin saatiin päätökseen

Työpajatarjotin-hanke vei Teatterimuseon ja Hotelli- ja ravintolamuseon työpajoja maksutta suoraan kouluihin ja päiväkoteihin lukukaudella 2021 – 2022. Hanke on nyt tullut päätökseen ja on aika katsoa, mitä oikeastaan tehtiin!

Hankkeen ensimmäiset vaiheet alkoivat jo yli vuosi sitten, kun haettiin erityistä rahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöstä sen mahdollistamiseksi. Valmistelevat työt käynnistyivät heinäkuussa 2021, kun koronavirus vielä voimakkaasti rajoitti liikkumistamme ja mahdollisuuksiamme saavuttaa toisiamme tai useita kokemuksia. Hankkeen tavoite oli tuoda molempien museoiden toimintaa ja sisältöjä tutuiksi Kaapelitehtaan ympäristön kouluille maksuttomien työpajojen muodossa, mutta pian tavoitteeksi asetettiin myös kulttuurisisältöjen tarjoaminen kouluille ja päiväkodeille muuten haastavissa yhteiskunnallisissa olosuhteissa.

Molemmilla museoilla oli tarjolla kolme erilaista työpajaa, jotka oli sisällöllisesti suunnattu tietyille ikäluokille. Kokonaisuudessaan nämä kuusi työpajaa tarjosivat sirkuskokemuksia ja makuelämyksiä nuoremmille, vuorovaikutustaitoja ja ruokaperinneseikkailuja alakoulun ylemmille luokille sekä improvisaatioteatteria ja kirjallisia ruokakulttuurihetkiä yläkoululaisille.

Kokonaisuudessaan tarjolla oli 280 työpajaa, joista saatiin toteutettua 230 hankalista olosuhteista huolimatta! Tavoitimme yli 5000 lasta ja nuorta hankkeen aikana. Oppaillamme oli ilo päästä tutustumaan erilaisiin kouluihin, päiväkoteihin ja lapsiryhmiin ympäri Helsinkiä. Toiminta ulottui Lauttasaaresta aina Vuosaareen asti, ja ympäriinsä sillä välillä.

Toukokuun 13. päivä pidettiin Kaapelitehtaan uudella Lasipihalla hankkeen päätöstapahtuma Herkkuteatteri-päivä. Herkkuteatteri-työpajoissa valmistettiin hävikkihedelmistä ja -vihanneksista nukkehahmoja, joita opeteltiin herättämään henkiin. Hahmoilla pääsi tekemään pieniä esityksiä eri maailmoja avaavilla nukkenäyttämöillämme, jotka syntyivät edellisellä viikolla ihastuttavien TET-harjoittelijoidemme toimesta. Herkkuteatteri-päivään osallistui yli 250 oppilasta eri puolilta Helsinkiä.

Herkkuteatteri_2022_2

Hanke oli määräaikainen. Jatkossa työpajoja voi tilata museoiden ohjelmistosta. Ainakin Mathildan makukoulu siirtyy Hotelli- ja ravintolamuseon ohjelmistoon ja  lisäksi molemmilla museoilla on laaja kirjo erilaisia työpajoja, joista pääsee nauttimaan uudistuneissa näyttelytiloissa Kaapelitehtaalla.

Haluamme kiittää yhteistyökumppaneitamme tuesta sekä Helsingin alueen kouluja ja päiväkoteja vieraanvaraisuudesta! Oli ilo käydä luonanne ja toivottavasti tapaamme taas pian!

Mari Ala-Nikkola
tuotantokoordinaattori
Työpajatarjotin-hanke