Heinon Tukun juhlarahaston tunnustuspalkinto Loopille

Palkinnon luovutus. Yhteiskuvassa vasemmalta museonjohtaja Anni Pelkonen, Eva Heino, Aniko Lehtinen, Johanna Kohvakka ja Petri Heino.

Heinon Tukku Oy:n 100-vuotisjuhlarahaston vuoden 2017 tunnustuspalkinto annettiin hävikkiruokaravintola Loopille.

Ravintola Loop sai Heinon Tukun 100-vuotisjuhlarahaston 2000 euron tunnustuspalkinnon. Tunnustuspalkinnon saaja julkistettiin 28.9. Restopedia ry:n syysjuhlassa Hotelli- ja ravintolamuseossa. Palkinnon vastaanotti From Waste to Taste -hankkeen hankepäällikkö Johanna Kohvakka.

Heinon Tukun 100-vuotisjuhlarahaston neuvottelukunta haluaa nostaa Ravintola Loopin ja From Waste to Taste -hankkeen esille hienona esimerkkinä siitä miten ilmastonmuutokseen ja ruuan arvostukseen voidaan vaikuttaa pieni mutta konkreettinen suupala kerrallaan.

Ravintola Loop käyttää omassa toiminnassaan 90-prosenttisesti hävikkiraaka-aineita ja todistaa, että hävikkiruuasta voi valmistaa korkealaatuista ja herkullista ruokaa.

Suomen ensimmäinen hävikkiruokaravintola Loop aloitti toimintansa kesäkuussa 2016. Ravintola on osa voittoa tavoittelematonta From Waste to Taste -kiertotaloushanketta, joka taistelee ilmastonmuutosta ja ruokahävikkiä vastaan.

Kauppojen ruokahävikki on yli 65 miljoonaa kiloa vuodessa ja vain 10–15 %:a siitä lahjoitetaan ruoka-apuun. Koko ruokaketjussa arvioidaan haaskattavan jopa 460 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Hävikkiruoan ilmastovaikutus on suuri ja ruuantuotanto aiheuttaa noin kolmanneksen ihmisen koko ilmastovaikutuksesta. Hävikkiruuan määrän vähentäminen on yksi merkittävimpiä ilmastotekoja.

Juhlarahasto huomioi ruokakulttuurin alalla ansioituneita
Heinon Tukun 100-vuotisjuhlarahasto on perustettu 29.10.1999 Liikesivistysrahastoon ja sen tehtävänä on myöntää hakemuksesta tai neuvottelukunnan suosituksesta opinto- ja tutkimusapurahoja tai palkintoja ruokakulttuurin alalla ansioituneille henkilöille tai yhteisöille.

Juhlarahaston tarkoituksena on edistää ruokakulttuuria sen kaikissa muodoissaan. Rahastosta voidaan myös jakaa palkintoja ruokakulttuurin alalla ansioituneille henkilöille.

Apurahat ja palkinnot myöntää Liikesivistysrahaston hallitus kuultuaan Juhlarahaston neuvottelukuntaa. Neuvottelukunnan jäsenet ovat kirjailija, tutkija Johanna Catani, toimittaja, olutspesialisti Aniko Lehtinen, museonjohtaja Anni Pelkonen, keittiömestari, ravintoloitsija Jyrki Sukula, lehdentekijä, toimittaja Iina Thieloun, markkinointipäällikkö Eva Heino ja toimitusjohtaja Petri Heino.

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Petri Heino, Tukkuheino Oy
petri.heino@heinontukku.fi +358 020 717 0308
Hankepäällikkö Johanna Kohvakka, From Waste to Taste ry
info@waste2taste.com +358 440 241011