Tietopalvelussa viiveitä helmikuussa 2023

Päivitys 1.2.:

Museon tietopalvelu palvelee jälleen 1.2. alkaen, mutta vastaamisessa voi olla viiveitä. Otamme helmikuussa käyttöön uuden kokoelmajärjestelmän, ja käyttöönottovaiheen aikana vastaamisessa saattaa kulua pidempään kuin 3-5 arkipäivää. Saat tietopalvelusta ja kokoelmista vastaavat amanuenssit kiinni parhaiten sähköpostilla, tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi. Vastaamme tiedusteluihin mahdollisimman pian.

Kokoelmiin liittyvä asiakaspalvelu on suljettu 12.9.2022-31.1.2023 kokoelmahallintajärjestelmän vaihtoon liittyvien töiden takia

Hotelli- ja ravintolamuseon ainutlaatuiset ruoka- ja juomakulttuuriin sekä majoituspalveluihin liittyvät kokoelmat sisältävät niin ruokalistoja kuin juoma-astioita, vaatteita kuin valokuvia. Kokoelmissamme on toistakymmentä tuhatta kulttuurihistoriallista esinettä sekä arviolta yli 40 000 valokuvaa ja 90 000 ruokalistaa.

Kokoelmien monipuolinen käyttö edellyttää niiden luettelointia kokoelmahallintajärjestelmään. Tällöin jokaisen objektin tiedot ovat paitsi tallessa, myös tarkistettavissa järjestelmästä. Järjestelmästä voidaan tehdä erilaisia hakuja esimerkiksi objektien nimen, ajoituksen, käyttöpaikan tai asiasanojen perusteella, ja saada tietoa niin tutkimuskäyttöön, opinnäytetyöhön kuin lehtiartikkelin tueksi.

Hotelli- ja ravintolamuseon käyttämää kokoelmahallintajärjestelmää ollaan parhaillaan vaihtamassa uuteen, ja museon tutkijat työskentelevät varmistaakseen kaiken jo tallennetun tiedon siirtymisen oikein. Lisäksi pyrimme jo tässä vaiheessa parantamaan tiedon käytettävyyttä jatkossa. Tavoitteena on esimerkiksi ottaa käyttöön mahdollisuus jakaa järjestelmästä tietoja asiakkaalle ilman, että tämän tarvitsee välttämättä tulla museoon paikan päälle. Näin kokoelmiemme saavutettavuus paranee merkittävästi ja mahdollistamme tiedoille myös uudenlaisia käyttöyhteyksiä.

Jotta järjestelmävaihto saadaan toteutettua, on museon kokoelmiin liittyvä asiakaspalvelu eli kuva- ja tietopalvelu sekä kokoelmalahjoitusten vastaanotto suljettu 12.9.2022-31.1.2023.

Museon aineistoja on julkaistu runsaasti verkossa:

Julkaisemme Suomi syö ja juo -blogia, jossa nimensä mukaisesti puhutaan syömisestä ja juomisesta Suomessa. Hyödynnämme teksteissä paljon myös museon omia kokoelmia.

Museon Finnasta (hrm.finna.fi) löydät ruokalistoja, valokuvia ja esineitä sekä tietoja ravintoloista, baareista, hotelleista ja kahviloista. Alla muutamia esimerkkejä, millaisia aineistoja voit itsekin hakea:

Verkkonäyttelyitä ja tehtäväpaketteja eri aiheista löydät museon verkkosivuilta: https://hotellijaravintolamuseo.fi/nayttelyt/verkkoaineistot/