Sinun tatuointisi osaksi näyttelyä

HUOM! KERÄYS ON PÄÄTTYNYT! Otamme yhteyttä tatuointitarinansa jakaneisiin toukokuun aikana.

Onko sinulla oluen kuva olkapäässä, pihlajanmarja pohkeessa tai lempiruokasi tatuoituna vatsaan? Helsingissä Kaapelitehtaalla toimiva Hotelli- ja ravintolamuseo etsii ruoka- ja juoma-aiheisia tatuointeja valokuvattavaksi seuraavaan näyttelyyn.  

Tatuoinneilla voi olla niin henkilökohtaisia kuin yhteiskunnallisiakin merkityksiä, tai ne voidaan ottaa vaikkapa esteettisistä syistä. Tatuoinneissa on myös erilaisia trendejä. “Suomessa tatuoinnit ovat tällä hetkellä identiteetin, arvojen ja intohimojen itseilmaisun välineitä”, kuvailee näyttelyn taustatutkija sosiaali- ja kulttuuriantropologi Suvi Jaakkola. ”Ruokatatuoinnit vaikuttavat yleistyneen viime vuosina, mikä voi liittyä mm. ruokakulttuurin suosion laajempaan nousuun. Lisäksi symbolisesti ja esteettisesti rikas ruoka sopii hyvin myös kehon koristeluun”, Jaakkola jatkaa. 

Hotelli- ja ravintolamuseo tarkastelee ruoka- ja juomakulttuuriin liittyviä ilmiöitä laajasti. Ruoka ja juoma aiheina koskettavat meitä kaikkia. Tatuointien avulla päästään myös henkilökohtaiselle tasolle ihmisten ruoka- ja juomasuhteessa. ”Kaikenlaiset ruoka- ja juomatatuoinnit ja niihin liittyvät tarinat kiinnostavat meitä, liittyi tatuointisi sitten ammattiin, harrastukseen tai muuhun kiinnostukseen. Vai symboloiko ruoka-aihe jotain muuta elämässäsi?”, museonjohtaja Anni Pelkonen pohtii. 

Näyttelyyn esille tulevat tatuoinnit valokuvaa palkittu kuvaaja Meeri Koutaniemi. Koutaniemi tunnetaan muun muassa puhuttelevista henkilökuvista. Valokuvat otetaan Helsingissä syyskuussa 2022. Valokuvissa voi halutessaan esiintyä myös tunnistamattomana. Näyttelyssä kerrotaan myös tarinoita tatuointien takana. Tarinat kerätään haastatteluilla, jotka tehdään yhteistyössä Helsingin yliopiston kansatieteen opiskelijoiden kanssa. Näyttely avautuu Hotelli- ja ravintolamuseossa tammikuussa 2023 ja se on esillä noin vuoden. 

Tiedot tatuoinneista toivotaan osoitteeseen info@hotellijaravintolamuseo.fi 15.5.2022 mennessä. Voit kuvailla tatuointiasi tai lähettää siitä valokuvan sekä kertoa tarinan sen takana. Museo valikoi näyttelyyn noin kymmenen kiehtovaa tatuointia tarinoineen. 

  

Lisätiedot 

 Anni Pelkonen, museonjohtaja
anni.pelkonen@hotellijaravintolamuseo.fi 
puh. 044 747 4107