Satokautta kuvaten

Helinä Rautavaaran museon koordinoima Turvapaikkana museo -hanke sai jatkorahoitusta vuosille 2017-2018. Neljäntoista museon yhteiseen hankkeeseen sisältyy näyttelyitä, opastuksia, liikunta- taide- ja kädentaitopajoja, juhlia ja muita tapahtumia eri puolilla Suomea. Kuhmossa Juminkeko jatkaa suosittuja kyykkäotteluita. Sagalundin museossa Kemiössä paikalliset käsityöläiset opettavat syyrialaisnaisille ja -tytöille puutarhanhoitoa ja ompelemista. Espoossa sijaitseva Helinä Rautavaaran museo järjestää voimauttavaa toimintaa tytöille yhdessä Espoon Tyttöjen Talon kanssa.

Hanke tarjoaa maahanmuuttajille konkreettisia keinoja ymmärtää suomalaista kulttuuriperinnettä. Samalla se auttaa museoita ottamaan turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien kotoutumista tukevan työn osaksi toimintaansa. Hotelli- ja ravintolamuseon ja Valokuvataiteen museon osahankkeen tavoitteena on tutustuttaa kohderyhmä suomalaiseen ruokakulttuuriin tukien näin kotoutumista ja kielenoppimista. Asiantuntijoiden opastuksella tutustutaan luonnonantimiin niiden kasvuympäristössä. Taidepedagogin avustuksella osallistujat valokuvaavat satokauden herkkuja. Retkellä kuvausta valokuvista toteutetaan yhteinen satokauden seinäkalenteri vuodelle 2019. Retkille ilmoittautuminen avataan alkuvuonna 2018.

Vuonna 2016 monessa museossa lähdettiin ensimmäistä kertaa kehittämään ja toteuttamaan systemaattista työtä turvapaikanhakijoiden kanssa. Tulokset ovat olleet kannustavia. Taiteen, historian, näyttelyjen sekä kädentaito- ja taidetyöpajojen vaikutus lapsiin, nuoriin ja perheisiin on ollut ilmeinen. Museoissa järjestetyt tapahtumat ovat tarjonneet luontevia kohtaamispaikkoja ja mukavaa yhdessäoloa sekä paikallisille että turvapaikanhakijoille.  Vuonna 2016 Turvapaikkana museo –hankkeen toimintaan osallistui yli 3 000 turvapaikanhakijaa. Yksittäisiä tapahtumia järjestettiin yhteensä 125.

Lisätietoja:

koordinaattori Riika Huitti-Malka, riika.huitti-malka(at)helinamuseo.fi

museolehtori Merja Nummi, merja.nummi(at)hotellijaravintolamuseo.fi