Museoiden ja Satokausikalenterin teos tuo ruokaperinteen nykypäivään

Ilmiöksi noussut Satokausikalenteri ja museokentän ruokaperinnettä esittelevä tähti Suomi syö ja juo -hanke julkaisevat syksyllä 2016 Satokauden ruokaa -teoksen. Kirja on tieto- ja keittokirjan yhdistelmä, jossa palataan nykyisten ruokatrendien juurille.

Sesonkiajattelu on kuulunut olennaisena osana suomalaiseen ruoka- ja juomakulttuuriin jo vuosisatojen ajan. Suomalaiset ovat saaneet ruokansa vuosisatoja maata viljelemällä. Nykyään parantuneet viljely-, säilytys- ja kuljetusmenetelmät tarjoavat mahdollisuuden ruokavalion monipuolistamiseksi ulkomaisin hedelmin ja kasviksin. Kirja tarttuu kuumiin ajankohtaisiin ruoka- ja juomakulttuurin kysymyksiin, mutta tuo myös näkyväksi niiden historiallisia taustoja.

Satokauden ruokaa -teos etenee vuodenaikojen mukaan. Teoksen neljässä pääluvussa yhdistellään historiaa ja ajankohtaista sesonkitietoa. Vuodenaikojen yhteyteen on kerätty sesongissa olevien herkkujen pienet historiikit, säilytysvinkit ja tietoiskut. Jokaisen pääluvun kruunaavat aidoista historiallisista resepteistä modernisoidut, sesongin raaka-aineita hyödyntävät ruokaohjeet. Teoksen herkullisessa ulkoasussa yhdistyvät raikkaat annoskuvat ja Suomi syö ja juo -hankkeen kolmentoista museon upea historiallinen kuva-aineisto.

Teoksen kirjoittajina ovat Samuli Karjula ja Susanna Haavisto. Samuli Karjula on mies suuren suosion saavuttaneen sesonkiajattelua edistävän Satokausikalenterin takana. Susanna Haavisto on luotsannut vuosina 2014-2016 neljäntoista kotimaisen museon Suomi syö ja juo -hanketta. Kummankin tavoitteena on tuoda ruokaan, sesonkeihin ja historiaan liittyvää tietoa kaikkien herkuttelijoiden saataville helposti ymmärrettävässä muodossa!

Suomi syö ja juo -hanke syntyi vuonna 2013 samaan aikaan kuin Satokausikalenteri. TAKO -verkoston Arki -pooli halusi tallentaa suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin muuttuvaa arkea 2010-luvulla. Hanke on kolmetoista suomalaisen museon yhteinen ponnistus, joka on toiminut uranuurtajana monella saralla. Myös Hotelli- ja ravintolamuseo on mukana hankkeessa.

Satokausikalenteri on kolmen helsinkiläisen nuoren perustama yritys. Kalenteri syntyi halusta helpottaa sesonkien mukaan syömistä, ja sitä on julkaistu vuodesta 2013. Satokausikalenteri tekee runsaasti yhteistyötä kotimaisten ruokakauppojen kanssa, kalentereita on ollut myynnissä esimerkiksi S-ryhmän ruokakauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilla.

 

www.suomisyojajuo.fi
www.facebook.com/Suomi-syö-ja-juo-381750358594837/
Twitter ja Instagram @suomisyojajuo

www.satokausikalenteri.fi
www.facebook.com/satokausikalenteri
Twitter ja Instagram @kausikalenteri

 

Lisätietoja teoksesta antaa projektitutkija Susanna Haavisto sähköpostitse suomisyojajuo@gmail.com tai puhelimitse 044 701 8512.