Ruokakulttuurin historiaa verkkoon

Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmia julkaistaan yleisölle Kansallisen digitaalisen kirjaston Finna-palvelussa. Yleisön selailtavaksi avataan valikoima valokuvia, ruokalistoja ja esinetietoja 1800-luvulta nykypäivään. Hotelli- ja ravintolamuseon aineistoa voi selata osoitteessa hrm.finna.fi

Hotelli- ja ravintolamuseon on suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin erikoismuseo Helsingin Kaapelitehtaalla. Museon kokoelmissa on aineistoa 1700-luvulta nykypäivään asti. Aiemmin Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmat eivät ole olleet julkisesti selattavissa. Ensimmäisessä vaiheessa esille tulee läpileikkaus museon kokoelmien eri osa-alueista.

Finna-palveluun ensimmäiseksi avattavat 600 objektia käsittävät ruokalistoja 1860-luvulta alkaen, valokuvia sekä esineitä kuten astioita, työvaatteita ja huonekaluja. Valokuvat tarjoavat näkökulman alan koulutuksen historiaan sekä opiskelun arkeen ja juhlaan 1940–60-luvuilla. Esimerkkinä museon nykypäivän tallennus- ja dokumentointityöstä julkaistaan viime vuonna otettuja valokuvia ravintolabrunsseista. Mielenkiintoisia esinekokonaisuuksia ovat muun muassa Haminan, Helsingin, Porvoon ja Turun Seurahuoneiden esineet 1800-luvulta alkaen, Helsingin Hotelli Vaakunan sviitin kalusteet 1950-luvulta ja Kankaanpään Kestituvan kalusteet 1960–1970-luvulta. Aineistoa tullaan lisäämään jatkuvasti Finnaan.

Kansallinen digitaalinen kirjasto (KDK) on opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämä hanke, joka kokoaa yhteen Suomen museoiden, arkistojen ja kirjastojen tietovarannot ja avaa ne vapaasti tutustuttaviksi. Digitoinnilla pyritään paitsi tekemään kulttuuriperintö laajemmin saavutettavaksi myös turvaamaan sen säilyminen. Kansalliseen digitaaliseen kirjastoon kerättyjä aineistoja voi selata Finna-asiakasliittymässä osoitteessa www.finna.fi

Hotelli- ja ravintolamuseon Finnassa julkaisemien aineistojen käyttö on vapaata. Käyttäjän tulee kuitenkin aina ilmoittaa kuvan lähde ja kuvaajan nimi. Painolaatuisia kuvia voi tilata museosta maksua vastaan. Aineistoa kannattaa kysyä suoraan Hotelli- ja ravintolamuseosta, jos Finnasta ei löydy etsittyä aineistoa.

Hotelli- ja ravintolamuseon haku löytyy osoitteesta https//hrm.finna.fi

Lisätietoja:
Maria Ollila, tutkija
Hotelli- ja ravintolamuseo