Rantasipi - ja Cumulus -hotelliketjujen maineikasta historiaa esillä Hotelli - ja ravintolamuseossa

Rantasipi-ja Cumulus-hotelliketjut yhdistyivät vuoden 2017 alusta. Vanhojen hotelli-ilmeiden jäädessä historiaan päätettiin aineistoja tallentaa Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmiin. Museon kokoelmista löytyi jo aikaisemmin kattava aineisto erilaista materiaalia menyykorteista esitteisiin ja lautasiin sekä hotellihuoneen kalustukseen. Sitä täydentämään saatiin muun muassa Rantasipi Rukahovin ulkokyltti sekä muuta uudempaa materiaalia kuten kylpylätossuja, aamiaiskylttejä sekä vastaanottovirkailijan jakku. Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelyikkunassa nostetaan esille kattaus kiinnostavimpia muistoja molempien ketjujen historiasta. Näyttely on esillä 3.9.2017 asti.

Rantasipi-ketjun historia ulottuu 1960-luvulle, kun Rantaloma Oy perustettiin kehittämään Keski-Suomen läänin matkailuelinkeinoa ja ketjun ensimmäinen hotelli avattiin Viitasaaren Ruuponsaaressa. Pian avattiin Rantasipi-nimellä lomakylät Summassaaren Saarijärvellä ja Joutsenlammen Joutsassa. Rantasipi-ketju tunnettiin pitkään lukuisista korpihotelleistaan. Ne suunniteltiin siten, että hotellimiljööstä löytyi kaikki asiakkaalle tarpeellinen. 1970-luvun lopulla ketju laajeni merkittävästi, kun siihen liitettiin mm. legendaarinen Hotelli Pohjanhovi Rovaniemellä, Nilsiän Tahkovuori sekä Rantasipi Yyteri Porissa. Kohtuuhintaisina kokous- mutta myös koko perheen vapaa-ajan hotelleina tunnetut Rantasipit siirtyivät Restelin omistukseen 1990-luvun alussa.

E-osuuskauppaliikkeen ensimmäinen Cumulus-hotelli avattiin Porissa v. 1974. Vuosikymmenen lopulla hotelleja oli jo mm. Kuopiossa, Jyväskylässä, Seinäjoella, Kouvolassa sekä Tampereella ja 1990-luvun alussa niitä oli jo 18. Helsingissä Hotelli Presidentti piti pitkään Suomen suurimman hotellin titteliä. Cumulus-hotellit sijaitsivat keskeisillä paikoilla ja ketjun ydinidean mukaisesti ne tarjosivat palveluja myös liikematkustajille. Perheitäkin ajateltiin; hotelleissa oli leikkihuoneita ja tarvittaessa saattoi varata myös lastenhoitajan.

Rantasipi- ja Cumulus-ketjut toimivat nykyään nimellä Cumulus City & Resort.

 

Lisätietoja:
Tutkija Tiina Kiiskinen
Hotelli- ja ravintolamuseo
tiina.kiiskinen(at)hotellijaravintolamuseo.fi
p. 044 7474 099

Markkinointisuunnittelija Tiia Jusslin
Restel Hotellit Oy
tiia.jusslin(at)restel.fi
p. 040 503 4694