Rakkauden tiloja on Vuoden museoviestintäteko

Museoalan parhaimmistoa palkittiin Raumalla järjestetyssä Museogaalassa tiistaina 9.5.2017. Vuoden museoviestintäteko on Rakkauden tiloja –tapahtuma- ja näyttelykokonaisuus. Erikoispalkinto myönnettiin Vantaan taidemuseo Artsille. Helsingin kaupunginmuseo valittiin Vuoden 2017 museoksi.

Vuoden museoviestintäteko -palkinto jaetaan onnistuneelle, positiivisesti erottuvalle viestintäteolle. Raadin mukaan Rakkauden tiloja on onnistuneesti yhdistänyt neljän erilaisen museon näyttely- ja tapahtumakokonaisuudet luontevasti positiiviseksi ilmiöksi. “Rakkauden tiloihin on helppo lähteä tutustumaan yksin tai yhdessä. Tapahtuma- ja näyttelykokonaisuus on saanut runsaasti medianäkyvyyttä ja se on onnistunut osoitus yhteistyön voimasta”, toteaa palkintoraati. Rakkauden tiloja on Hotelli- ja ravintolamuseo, Lottamuseo, Teatterimuseo ja Vantaan kaupunginmuseo yhteistyöprojekti.

Palkintoa tavoitteli kuusi viestintätekoa. Rakkauden tiloja -kokonaisuuden lisäksi finalisteja olivat Visavuoren museon Visavuoren kokoelmat kommentoimassa nykyaikaa somessa ja Vantaan taidemuseo Artsin Graffitin merkitys yhteiskunnallisessa keskustelussa. Erikoispalkinnon saanutta Vantaan taidemuseo Artsia palkintoraati kiitti nopeasta ja rohkeasta reagoinnista lähiympäristön tapahtumiin. Artsi on löytänyt paikkansa ja yleisönsä erikoistumalla graffitiin ja katutaiteeseen.

Samassa gaalassa palkittiin myös Helsingin kaupunginmuseo Vuoden museona. “Uudistunut Helsingin kaupunginmuseo on lunastanut paikkansa helsinkiläisten sydämissä. Museo on monipuolinen kokonaisuus, joka vastaa erittäin hyvin avoimen ja yhteisöllisen museon käsitettä”, palkintoraati perusteli valintaansa.

Palkintojen taustalla ovat Suomen museoliitto ja kansainvälisen museoneuvoston ICOM:in Suomen komitea. Museopalkintoraadin jäseniä ovat Maija Ekosaari, Selma Green, Pirjo Hamari, Teemu Keskisarja, Tuuli Rajavuori, Johanna Selkee ja Pauli Sivonen. Sihteerinä toimii Eeva-Liisa Taivassalo Suomen museoliitosta.