Teho – Voima – Torkkeli

Kun matkustatte Kallaveden kaupunkiin, missä laivat huuteloo Kuopijoo, Kuopijoo, ja tarvitsette siellä siistin ja hauskan asunnon sekä ruokaa, kahvia y.m. virvokkaita, käskekää ajurin, Kuopion asemalla, viedä Teidät Hotelli Osuusravintolaan, Osulaan. (Suomen Kuvalehti, 18/1930)

Osuustoiminta käynnistyi Suomessa 1800-luvun lopulla, kun maamme ensimmäiset osuuskuntien ylläpitämät osuusliikkeet ja -kaupat perustettiin. Myymälätoiminnan vakiinnuttua moni osuusliike ryhtyi pyörittämään myös kahvilaa tai ravintolaa. Matkailijoiden tarpeisiin osa osuusliikkeistä rakennutti komeita hotelleja, jotka toivat suuren maailman tuntua myös pikkupaikkakunnille.

Finna-verkkopalvelussa on julkaistu tietoja ja valokuvia Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmiin kuuluvista astioista, joita on käytetty osuusliikkeiden ravintoloissa ympäri Suomen. Mukana ovat muun muassa Kuopion, Oulun ja Salon seudun osuuskaupat sekä Osuusliike Torkkeli Viipurista, Teho Hyvinkäältä ja Voima Tampereelta. Tietoja voi selata osoitteessa hrm.finna.fi hakusanalla ’osuusliikkeet’.

Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmia avataan vaiheittain selattaviksi Kansallisen digitaalisen kirjaston (KDK) ylläpitämässä Finna-verkkopalvelussa. Hotelli- ja ravintolamuseon oma haku löytyy osoitteesta https//hrm.finna.fi. Hotelli- ja ravintolamuseon Finnassa julkaisemien aineistojen käyttö on vapaata. Käyttäjän tulee kuitenkin aina ilmoittaa lähteenä Finna/Hotelli- ja ravintolamuseo. Painolaatuisia kuvia voi tilata museosta maksua vastaan.