Ostajantarkkailijan lakki valloittaa maailmaa

Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmaesine on kansainvälisessä näyttelylainassa. Museon hallinnoimaan Alkon myymälämuseon kokoelmaan kuuluva Alkon ostajaintarkkailijan lakki on lainassa Suomen Viron instituutin kokoamassa kiertonäyttelyssä nimeltä Life in Finland. Lakki kiertää näyttelyssä tämän ja ensi vuoden aikana Virossa ja Liettuassa sekä sen jälkeen mm. Japanissa.

Ostajantarkkailijat tulivat Alkoholiliikkeen myymälöihin vuodesta 1943 lähtien. Tehtävänä oli asiakkaiden alkoholiostosten yksilökohtainen valvonta, jotta kansanraittius ja juomatavat paranisivat. Apuvälineenä oli asiakkaan henkilökohtainen viinakortti, johon kaikki ostokset kirjattiin. Väärinkäyttäjiksi arvioidut kutsuttiin kirjeitse keskustelemaan asiasta. Myös kotikäynnit olivat mahdollisia. Asiakas saattoi saada varoituksen tai menettää viinakorttinsa määräajaksi. Ostajaintarkkailua kevennettiin 1940-luvun lopulta lähtien ja tarkkailuorganisaatio purettiin vuonna 1958. Viinakortti jäi käyttöön vielä vuosiksi.

Ostajantarkkailijan lakki edustaa Life in Finland -näyttelyssä suomalaista kulttuuria vuodelta 1947, ja se on nähtävillä myös verkossa osoitteessa https://www.100objects.fi/

Lisätietoja: Tutkija Tiina Kiiskinen 044 747 4099