Opiskelijaruokailu 70 vuotta! - UniCafe ja museo juhlivat yhdessä

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama UniCafe juhlii tänä vuonna 70-vuotissyntymäpäiväänsä. Ravintolatoiminta sai alkunsa 1950-luvulla yhteiskunnallisesta tarpeesta: opiskelijoille ei ollut kaupungissa tarjolla riittävän edullista, mutta kuitenkin ravitsevaa ruokaa.

Sotien jälkeen Helsingistä ei tahtonut löytyä ruokapaikkoja, joista opiskelijat saisivat ”kunnollista ruokaa halpaan hintaan”. Ylioppilaskunnan aloitteesta Domus Academican C-taloon aukesi syksyllä 1952 neiti Ester Wahlmanin pitämä ravintola, joka velvoitettiin tarjoamaan ylioppilaille ”ravitsevaa ja halpaa ruokaa”. Vuoden kuluttua perustamisesta HYY otti ravintolan ylläpidon hoitaakseen. Ravintolatoiminta laajentui 1960–1970-luvulla ensin Helsingin keskustaan ja myöhemmin myös muille yliopiston kampuksille. UniCafe-nimen alle ravintolat siirtyivät vuonna 1988.

Hotelli- ja ravintolamuseossa juhlavuotta vietetään syksyn aikana näkyvästi. Museon näyttelyikkunassa on 5.9.-30.11.2023 esillä pienoisnäyttely, jonka äärellä voi muistella omia kokemuksia opiskelijaruokailusta sekä tutustua UniCafen tekemään työhön ilmastopäästöjen vähentämiseksi.

Museon tavoitteena on tehdä näkyväksi ruokakulttuurin yhteiskunnallista merkitystä. Siksi opiskelijaruokailun merkkivuoden esille nostaminen tuntui tärkeältä. ”1900-luvun alkupuolella ruokailun järjestäminen oli opiskelijoille iso ongelma, sillä he asuivat usein ahtaasti ilman keittiötä ja myös tulot olivat yleensä pienet. Varsinkaan miesopiskelijat eivät osanneet laittaa itse ruokaa – eikä heidän myöskään oletettu osaavan. Ylioppilaskunnan perustamat opiskelijaruokalat paransivat siten huomattavasti opiskelijoiden elämää ja ovat tärkeä osa Suomen ruokahistoriaa”, toteaa museon amanuenssi Laika Nevalainen.

Museon henkilökunnalla on myös omia lämpimiä muistoja UniCafesta. ”Muistan omalta opiskeluajalta sen, kuinka UniCafen ansiosta ei koskaan tarvinnut miettiä, minne mentäisiin syömään – tai valita piti vain, että mihin UniCafen ravintolaan mentäisiin. Yksittäisistä ruoista parhaiten muistuvat mieleen päärakennuksen laskiaispullat, jotka olivat koko kaupungin parhaat!” Laika Nevalainen muistelee.

Nykyään UniCafella on 17 ravintolaa ja kahvilaa sekä catering-toimintaa kaikilla Helsingin yliopiston kampuksilla. Toiminnan peruslähtökohta on pysynyt samana: tavoitteena on yhä tarjota opiskelijoille maukasta, ravitsevaa ja edullista ruokaa. Ruoan yhteiskunnallinen merkitys ei ole 70 vuoden aikana vähentynyt – päinvastoin.

”Kohtuuhintaisen ja ravitsevan ruoan saavutettavuus vaikuttaa välittömästi ihmisten hyvinvointiin. Ruoka on myös merkittävä ilmastokysymys: keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä noin viidesosa syntyy ruoasta. Haluamme toimia ruokamurroksen kärjessä ja näyttää esimerkkiä omien tekojemme kautta”, kertoo Ylvan ravintoloiden liiketoimintajohtaja Anne Immonen.