Muistoissamme museonjohtaja Kitti Grönholm (1946-2020)

Hotelli- ja ravintolamuseoon saapui alkuvuodesta suru-uutinen: saimme tiedon entisen museonjohtajamme Kirsti (Kitti) Grönholmin joulukuussa tapahtuneesta poismenosta. Museon henkilökunta ja Hotelli- ja ravintolamuseosäätiön hallitus esittävät Kirsti Grönholmin omaisille ja läheisille lämpimän osanottonsa.

Kirsti Grönholmin (1946–2020) ura Hotelli- ja ravintolamuseossa oli pitkä, hän työskenteli museossa lähes 30 vuotta. Grönholm aloitti museossa vuonna 1981 ensin museoapulaisena, työskenteli sitten tutkijana ja lopulta museonjohtajana vuodesta 1996 alkaen (vuodesta 1994 museonjohtaja Hilkka Uusivirran sijaisena). Museonjohtajan työstään Grönholm jäi eläkkeelle vuonna 2009.

Koulutukseltaan Grönholm oli filosofian kandidaatti, pääaineenaan suomen kieli. Ennen museoon tuloaan hän oli työskennellyt muun muassa Kotitalousopettajien liiton Kotitalous-lehdessä.

Grönholmin museonjohtajakaudella Hotelli- ja ravintolamuseon toiminta Kaapelitehtaalla vakiintui ja museoammatillisen henkilökunnan määrä kasvoi. Museon toimintakenttä laajeni 1990-luvun lopussa, kun Hotelli- ja ravintolamuseo ja Alkon myymälämuseo yhdistettiin ja myymälämuseon kokoelmat deponoitiin Hotelli- ja ravintolamuseoon. Museon käsittelemistä aihepiireistä erityisesti suomalainen ruokaperinne oli Grönholmille rakas, mikä näkyi myös näyttely- ja julkaisutoiminnassa. Grönholm oli aktiivisesti mukana myös museon kannatusyhdistyksen toiminnassa, hän muun muassa järjesti yhdistyksen jäsenistölle erilaisia retkiä ja muuta ohjelmaa.

Kittiä lämmöllä muistaen,

Gun Marit Nieminen, Hotelli- ja ravintolamuseosäätiön hallituksen puheenjohtaja
Anni Pelkonen, Hotelli- ja ravintolamuseon johtaja

Hotelli- ja ravintolamuseon johtaja Kirsti Grönholm museon kannatusyhdistyksen retkellä vuonna 1998

Kuva: Museonjohtaja Kirsti Grönholm Hotelli- ja ravintolamuseon kannatusyhdistyksen retkellä vuonna 1998. Kuvaaja tuntematon.