Keittokirjoja kokoelmistamme
Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelyikkunassa tarjoillaan makupaloja museon keittokirjakokoelmasta, joka sisältää yli 1500 keittokirjaa. Suomenkielisen keittokirjan historia alkaa 1800-luvun puolivälistä, jolloin kansanvalistushengessä julkaistiin ensimmäisiä rahvaalle suunnattuja ruokaohjeita. Sen jälkeen keittokirjojen julkaisumäärät ovat kasvaneet ja kirjojen aihealueet monipuolistuneet huimasti.
Keittokirjojemme joukossa onkin yhtä lailla perheenemännille suunnattuja työohjeita ja valistusoppaita kuin nykyään yksittäisen nimekkään kokin tai ravintolan nimikkoresepteistä koottuja kirjoja. On maakuntien omia ruokaohjeita, pula-ajan reseptejä, leivontaohjeita eri ruokavalioihin, oma ohjekirja jokaiselle kypsennystavalle sekä aikakausien ja maanosien mukaan teemoitettuja teoksia. Kaikkien aikojen suosituin keittokirja on kuitenkin Kotiruoka, josta sen ensipainoksen 100-vuotisjuhlavuonna 2008 oli otettu jo 74 painosta.
Tervetuloa tutustumaan!