Tutustu suomalaiseen ravintola- ja juhlaruokailuun verkossa

Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmia julkaistaan jälleen Kansallisen digitaalisen kirjaston Finna-palvelussa. Yleisön selailtavaksi avataan muun muassa kokoelman lähes 3000 ruokalistaa vuotta 1960 edeltävältä ajalta. Hotelli- ja ravintolamuseon aineistoa voi selata verkko-osoitteessa hrm.finna.fi

Menyy Suomen Laulun juhlaillallisilta kieltolain ajalta 4.4.1920. Mukana oli nimikirjoituksesta päätellen kuoronjohtaja Heikki Klemetin lisäksi myös säveltäjä Jean Sibelius. Hotelli- ja ravintolamuseo.

Menyy Suomen Laulun juhlaillallisilta kieltolain ajalta 4.4.1920. Mukana oli nimikirjoituksesta päätellen kuoronjohtaja Heikki Klemetin lisäksi myös säveltäjä Jean Sibelius. Hotelli- ja ravintolamuseo.

Menyyt, päivänlistat ja à la carte-listat kertovat ravintola- ja juhlaruokailun historiasta sekä samalla myös suomalaisista käännekohdista. Finnasta löytyvä ruokalista-aineisto ulottuu 1860-luvulta 1950-luvulle. Aineisto kertoo muun muassa, mitä tarjottiin kieltolain aikana juhlissa tai jatkosodan aikana sotatoimialueella Rukajärvellä Kolmen härän hotellissa sekä mitä syötiin urheilijoiden latinalais-amerikkalaisilla tai itämaisilla lounailla olympiakylässä vuonna 1952.

Hedelmäpuristin, paahtouuni, ranskanperunalaite, lattianvahauskone… Tällä kertaa julkaisu aineisto sisältää ruokalistojen lisäksi esimerkkejä hotelleissa ja ravintoloissa käytössä olleista koneista ja laitteista sekä työntekijöiden työvaatteista. Hotelleissa ja ravintoloissa on tarvittu monenlaisia työtä helpottavia välineitä, joista osa on tullut tutuksi myös kotikäytössä. Työvaatteet ovat muun muassa Hyvä ystävä -ravintoista ja niitä koristaa ketjun tuttu tunnus, bernhardilaiskoira. Hyvä ystävä -ravintoloiden rento meininki houkutteli asiakkaiksi 1980-luvulla nuoria aikuisia ja lapsiperheitä. Konseptin yksityiskohdat olivat tarkkaan mietittyjä, taustamusiikista hammastikkuihin.

Kansallinen digitaalinen kirjasto (KDK) on opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämä hanke, joka kokoaa yhteen Suomen museoiden, arkistojen ja kirjastojen tietovarannot ja avaa ne vapaasti tutustuttaviksi. Digitoinnilla pyritään paitsi tekemään kulttuuriperintö laajemmin saavutettavaksi myös turvaamaan sen säilyminen. Kansalliseen digitaaliseen kirjastoon kerättyjä aineistoja voi selata Finna-asiakasliittymässä www.finna.fi

Hotelli- ja ravintolamuseon on suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin erikoismuseo Helsingin Kaapelitehtaalla. Museon kokoelmia avataan vaiheittain selattaviksi Finna-palveluun. Hotelli- ja ravintolamuseon Finnassa julkaisemien aineistojen käyttö on vapaata. Käyttäjän tulee kuitenkin aina ilmoittaa lähteenä Finna / Hotelli- ja ravintolamuseo ja kuvaajan nimi. Painolaatuisia kuvia voi tilata museosta maksua vastaan.

Hotelli- ja ravintolamuseon haku löytyy osoitteesta https//hrm.finna.fi

Lisätietoja:
Tiina Kiiskinen, tutkija
0447474099
tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi
Hotelli- ja ravintolamuseo