Viiden aistin museokeskus avautuu portaittain Kaapelitehtaalla

Hotelli- ja ravintolamuseo, Suomen valokuvataiteen museo ja Teatterimuseo avaavat ovensa uudistuneina syksyllä 2021. Kolmesta museosta syntyy lähivuosien aikana museokeskus Kaapelimuseot Helsingin Kaapelitehtaalle. Kaapelimuseot on jo nyt ainutlaatuinen erilaisten museoiden kokonaisuus, joka tarjoaa makupaloja kaikille aisteille. Yhteistyön lisääntyessä nähtävää, kokeiltavaa, tuoksuja ja makuja on tulossa entistä enemmän!

Kaikkien kolmen museon näyttelytiloissa on käynnissä mittava remontti. Hotelli- ja ravintolamuseo uudistaa ydinnäyttelyään. Valokuvataiteen museo on laajentumassa Kaapelitehtaan kellarikerrokseen, johon rakentuu pysyvä näyttely. Teatterimuseon näyttelytilat on muokattu uuteen uskoon ja ensimmäiset näyttelyt avataan marraskuussa ja tammikuussa. Lisäksi museot saavat ensi vuonna uuden sisäänkäynnin Kaapelitehtaan uuden Lasipihan ja Tanssin talon suunnalta.

 

Kokonaisuudesta kypsyy valokuvan, esittävien taiteiden, ruoan ja juoman näyttämö

Hotelli- ja ravintolamuseo avaa ovensa 8.10. täysin uudella ydinnäyttelyllä. Moniaistinen Makuasioita-näyttely tarjoaa erilaisia näkökulmia ruoka- ja juomakulttuuriin, mitä se on, mistä ja miten se rakentuu ja muokkautuu ja ketkä siihen vaikuttavat. Lisäksi tammikuussa 2022 avataan Tiistaitarjotin -teemanäyttely, joka johdattelee 1970-luvun vahvojen, rohkeiden ja värikkäiden ruokakuvien sekä konstailemattomien ruokaohjeiden maailmaan.

Uudistunut Valokuvataiteen museo avautuu myös 8. lokakuuta Poliittisen valokuvan festivaali 2021: Linnun katse -näyttelyn merkeissä. Tammikuussa 2022 on luvassa kaihomieltä ja utuista romantiikkaa, kun laaja kokoelmanäyttely piktorialismista esittelee suomalaisen valokuvataiteen ennennäkemättömät ensiaskeleet. Sen rinnalla nähdään Helsinki Darkroom Festivalin päänäyttely, joka juhlistaa analogisen valokuvauksen monimuotoisuutta. Syksyllä 2022 Kaapelitehtaan kellarikerroksessa avautuvat museon uudet tilat: pysyvä näyttely ja pimiö. Pysyvä näyttely kertoo siitä, miten valokuva on muuttanut maailmaa, meitä ja yhteiskuntaa. Näyttely ja työpajapimiö mahdollistavat entistä monipuolisemmin valokuvan kokemisen ja tekemisen. Valokuvataiteen museon uusi näyttelytila K1 jatkaa toimintaansa normaalisti kauppakeskus Kämp Galleriassa myös Kaapelitehtaan tilojen avautumisen jälkeen.

Näyttelytilansa kokonaan uudelleen rakentanut Teatterimuseo avautuu yleisölle 3. marraskuuta. Pidetty Arkadia-teatteri pukuhuoneineen säilytettiin remontissa ja sen yhteyteen rakennetaan uusi näyttelyalue mm. nukketeatterista ja teatterihistoriasta. Marraskuun alussa avataan myös tanssinäyttely Syvää liikettä, joka käsittelee suomalaisen nykytanssin kehittymistä ja kansainvälisiä vaikutteita 1900-luvun alusta 2000-luvulle. Teatterimuseon näyttelyt täydentyvät tammikuussa 2022 Suomen Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlanäyttelyllä. Syksyllä 2022 tilat valloittaa ruotsalais-norjalais-suomalainen sosiaalisen tanssin yhteisnäyttely Everybody Dance! Vaihtuvien näyttelyiden rinnalla valmistellaan uutta pysyvää ydinnäyttelyä.

 

Yhteistyö näkyy myös tapahtumissa ja toiminnassa

Museokeskus tarkoittaa muutakin kuin näyttelyitä. Museot tiivistävät yhteistä viestintää ja asiakaspalvelua, tarjontaan tulee entistä enemmän yhteisiä teemoja, tapahtumia, opastuksia ja projekteja. Esimerkkeinä näistä ovat syksyllä käynnistyvä Museoboksi-hanke ja Kulttuurin kummilapsitoiminta. Museoboksin kautta Kaapelimuseot laajenevat myös seiniensä ulkopuolelle ja tarjoavat sisältöjä virtuaalisesti muille paikkakunnille. Kulttuurin kummilapsien myötä museot tuottavat ohjelmaa vauva- ja pikkulapsiperheille.

Yhteisiä tapahtumia jatketaan ja kehitetään. Tulossa on erilaisille yleisöille suunnattuja teemapäiviä ja -iltoja, joille tietä ovat jo avanneet muutaman kerran järjestetyt Psykoanalyysin yö -tapahtumat. Lapsiperheyleisölle suunnattuja tapahtumia ovat perhepäivien lisäksi esim. ensi keväänä järjestettävät Herkkuteatteripäivät, jolloin tehdään ja valokuvataan teatterinukkeja hävikkihedelmistä ja -vihanneksista.

Suunnitteilla on myös esimerkiksi yhteisiä näyttelyteemoja ja muuta näyttely-yhteistyötä. Nurkanvaltauksissa museot vievät pieniä näyttelykokonaisuuksia toistensa tiloihin.

 

Näyttelykalenteri

(SVM = Valokuvataiteen museo, HRM = Hotelli- ja ravintolamuseo, TM = Teatterimuseo)

SVM: Poliittisen valokuvan festivaali 2021: Linnun katse 8.10.2021

HRM: Makuasioita 8.10.2021

TM: Päivitetty Arkadia-teatteri ja näyttely Syvää liikettä 3.11.2021

Uusi aula ja sisäänkäynti Lasipihalta alkuvuonna 2022

TM: Suomen Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlanäyttely 21.1.2022

SVM: Piktorialismi-näyttely ja Helsinki Darkroom Festival 28.1.2022

HRM: Tiistaitarjotin 28.1.2022

SVM: uudet tilat avautuvat Kaapelitehtaan kellarissa syksyllä 2022

TM: Everybody Dance! lokakuu 2022

TM: pysyvä ydinnäyttely syksy 2023

 

Lisätietoja

Anni Pelkonen
museonjohtaja, Hotelli- ja ravintolamuseo
044 7474 107
anni.pelkonen@hotellijaravintolamuseo.fi

Elina Heikka
museonjohtaja, Suomen valokuvataiteen museo
050 5278 885
elina.heikka@fmp.fi

Raija-Liisa Seilo
museonjohtaja, Teatterimuseo
040 1922 301
raija-liisa.seilo@teatterimuseo.fi

Merja Nummi,
museolehtori, Hotelli- ja ravintolamuseo
044 747 4106
merja.nummi@hotellijaravintolamuseo.fi

Jaakko Laasanen
viestintäasiantuntija, Suomen valokuvataiteen museo
040 6800 307
jaakko.laasanen@fmp.fi

Ilona Kemppainen
tiedottaja, Teatterimuseo
040 1922 304
ilona.kemppainen@teatterimuseo.fi