Taikinan taju -näyttelyssä kaikki osaavat leipoa!

Lähde seuraamaan taikinan matkaa. Pyöritä sämpylöitä ja letitä pullapitkoja. Taikinan taikuri eli kohotusaine tekee taikinasta kuohkeaa. Uunista tulee herkullinen tuoksu. Mutta voi, piti tulla kakku mutta tulikin pannukakku! Ei se mitään, ensi kerralla onnistuu! Ja joskus makunystyröitä hiveleekin valmiskakku. Tässä näyttelyssä kaikki osaavat leipoa! Ja ohjeita löytyy moneen makuun.

Yhdessä leipominen on pääosassa Hotelli- ja ravintolamuseon Taikinan taju -näyttelyssä. Lapsille ja lapsenmielisille suunnatussa näyttelyssä lähdetään seuraamaan taikinan matkaa raaka-aineista valmiiksi tuotokseksi. Näyttely nostaa esille suomalaisia suolaisia ja makeita klassikkoleivonnaisia, kuten riisipiirakat ja mokkapalat, mutta kertoo myös maailman makujen vaikutuksesta leivontaan.

Taikinan taju -näyttely on toiminnallinen ja korostaa aistien merkitystä ruoanlaitossa. Jokaisessa näyttelyn tilassa on tehtäviä. Kokeillaan sämpylän pyöritystä ja pullapitkon letitystä, etsitään alkuperämaata eri leiville sekä tunnistetaan leivontavälineitä ja niihin liittyviä ääniä. Lopuksi voi jättää muiston omasta suosikkileivonnaisestaan.

Näyttely on suunnattu lapsille ja se tukee alakoulujen ruokakasvatusta, mutta siitä oppivat myös vanhemmat. Leivonta on sekä tärkeä arjen taito että hauskaa ja siitä voivat nauttia kaikenikäiset. Näyttelyssä halutaan korostaa, että jokaiselle löytyy omiin taitoihin sopivia tapoja leipoa.

Näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Ruokakulttuurikeskus Ruukku ry ja Dr. Oetker Suomi, jonka avulla toteutetaan muun muassa maksuttomia työpajoja alakouluryhmille. Alle 15-vuotiaille on vapaa pääsy näyttelyyn.

Näyttelyyn voi tutustua toukokuun loppuun asti museon aukioloaikoina ti-su klo 11-18, ke klo 11-20.