Ruokaa ja juomaa huipputaidolla - Michelin-ravintoloiden työkuvia verkossa

Michelin-ravintolat Ask, Chef & Sommelier, Demo ja Olo avasivat keittiönsä Hotelli- ja ravintolamuseolle keväällä 2015. Museo valokuvasi huippuravintoloiden tinkimätöntä työtä ja tiloja.
Kuvia voi tutkia Finna-palvelussa osoitteessa https://hrm.finna.fi

Hotelli- ja ravintolamuseo tallentaa nykypäivän ravintola-alaa ja ilmiöitä. Keväällä 2015 dokumentointivuorossa oli haastavassa taloustilanteessa toimivien huippuravintoloiden työarki. Michelinravintoloiden määrä väheni Suomessa viime vuodesta kuudesta neljään. Projektissa oli mukana jokainen toiminnassa oleva suomalainen ravintola, jolle Guide Michelin myönsi arvostetun tähden kuluvalle vuodelle. Valokuvaamisen lisäksi ravintoloista kerättiin ruokalistoja ja muuta niille tyypillistä aineistoa. Lisäksi Chef & Sommelierin vakituinen henkilökunta haastateltiin. Michelin-ravintolat dokumentointiin Suomessa ensimmäistä kertaa näin kattavasti.

Projektin kuva-aineistosta välittyy hetki ravintoloiden kiireistä työarkea; se työ imuroimisesta pilkkomiseen, mitä ovien avaamiseen asiakkaille päivittäin vaaditaan. Ravintoissa kuvattiin saleissa ja niissä tiloissa, kuten keittiöissä, joihin asiakkailla ei yleensä ole pääsyä. Projektissa syntyi ainutlaatuinen kokonaisuus, joka valottaa tämän hetken huippuravintoloiden tinkimättömän kunnianhimoista työtä. Samalla se kertoo monipuolisesti mm. työntekijöistä, heidän työtehtävistään ja työoloistaan. Kuvista välittyy työntekijöiden huippuosaaminen, ammattiylpeys ja hyvä tekemisen meininki – se miten asiakkaille halutaan tarjota vain parasta.

Aineisto on osa Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmia ja on tutkijoiden käytössä museon tietopalvelussa. Hanketta tuki Restopedia ry Henrik Bitten säätiön apurahalla. Restopedia kerää suomalaisten ravintolamuistoja osoitteessa restopedia.fi

Valokuvia voi tutkia Finna-palvelussa osoitteessa https//hrm.finna.fi hakusanalla Michelin.

Lisätietoja:
Maria Ollila, tutkija
Hotelli- ja ravintolamuseo