Molotov Cocktail Happy Meal

Kuvataiteilija Riiko Sakkisen taide tekee intervention Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelyihin. Interventio ei käsittele ruokaa ja juomaa ravintona vaan keskittyy pakkauksiin, jotka toimivat propagandana. Teokset levittäytyvät museon tiloihin ja ovat nähtävillä 3.6.-14.8.2022.

Monikansallisten yhtiöiden ja sodan yhteys on Riiko Sakkisen taiteen keskiössä – sekä Molotovin cocktailit että Happy Mealit ovat toimineet aseena Venäjää vastaan. Taiteilija näkee, että neuvostoliitolaisen sosialismin tuhoutuminen oli varmaa viimeistään silloin, kun McDonald’s avasi Pushkinin aukiolle pikaruokalan vuonna 1990. Globaali kapitalismi ei kuitenkaan tuonut maailmaan lupaamaansa rauhaa, Pax Americanaa, Pax BigMacia, Happy Meal -happinessiä. Happy Meal edustaa tänä päivänä kaikista maailman tuotteista parhaiten kapitalismin markkinapropagandaa, joka kohdistuu vaikutuksille alttiimpiin kuluttajiiin eli lapsiin. Tuotteen substanssi on oheislahja ja värikäs pakkaus, ruoka on sivuosassa.

Riiko Sakkisen töitä voi nähdä ympäri maailmaa, ja hän on ennenkin tehnyt interventioita helsinkiläisten museoiden pysyviin näyttelyihin: vuonna 2002 Amos Andersonin taidemuseon kotimuseopuolelle ja vuonna 2020 Luonnontieteelliseen museoon. Sakkinen nimittää tyyliään turborealismiksi. Suuntaus pyrkii ironian ja provokaation keinoin käsittelemään kapitalismin aiheuttamia taloudellisia ja yhteiskuntapoliittisia ongelmia.

Teoskokonaisuuden Hotelli- ja ravintolamuseoon on kuratoinut toimittajana ja kustantajana tunnettu Eeropekka Rislakki, joka toimii myös galleristina.

Lue lisää kuvataiteilija Riiko Sakkisesta täältä.