Keho ja mieli -klubin ohjelma
Pe 10.2. klo 18.30–23.00
Keho ja mieli -klubi tarjoaa uusia näkökulmia Kaapelimuseoiden näyttelyihin ja sisältöihin. Illan ohjelmassa pohditaan terveyden, taiteen ja kulttuurin välistä vuorovaikutusta. Aikuisyleisölle suunnatussa tapahtumassa museoiden aukiolo venyy pitkälle iltaan ja Hotelli- ja ravintolamuseossa baari palvelee koko illan ajan.
Tapahtuman aikana ohjelmaa on kaikissa neljässä kerroksessa. Teatterimuseon Maneesi on varattu kiinnostaville luennoille, jotka alkavat tasatunnein ja erilaiset keskustelut ja työpajat levittäytyvät Valokuvataiteen museon, Hotelli- ja ravintolamuseon ja Teatterimuseon tiloihin. Avoinna ovat tietysti museoiden näyttelyt, joihin voi tutustua ohjelman lomassa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Suomen valokuvaterapiayhdistyksen kanssa.
Tervetuloa viettämään iltaa Kaapelimuseoissa ja virittämään kehoa ja mieltä talven keskellä!
Liput 21 € / Museokortti.
Voit ostaa lipun ennakkoon tai varata paikan Museokortilla. Ennakkolipunmyynti ja -varaus päättyy tapahtumailtana klo 18.30, minkä jälkeen jäljellä olevat liput myydään ovelta.
Varaa paikka Museokortilla (Museokortti esitettävä saapuessa)
Tiivistetyn ohjelman löydät täältä.
Ohjelma:
Luennot:
Teatterimuseon Maneesissa, 2. krs
Klo 19.00 Juha Tanska: Valokuvaus läsnäolon ja meditatiivisen katselemisen välineenä
Miten havainnoida ympäristöä ja omaa sisintä kännykän kameran avulla? Mitä hiljaisuudessa otetut kuvat kertovat minulle itsestäni ja maailmasta? Millainen olisi kiitollisuuspäiväkirja valokuvaten? Miten katson itseäni lempeän linssin läpi?
Teologian tohtori Juha Tanska on Hiljaisuuden Ystävät ry:n toiminnanjohtaja, jolle valokuvaus on väline tihentyneeseen läsnäoloon tilassa, ajassa, mielessä ja omassa kehossa. Hän on tutkinut valokuvan meditatiivista ulottuvuutta yhdessä Johanna Tanskan kanssa kirjassa Lempeä linssi. Valokuvaus tienä läsnäoloon (Kirjapaja 2020)
Klo 20.00 Sari Reiman: Perhekuvat ja kehollisuus
Aistit, tunteet ja kehollisuus – merkitykselliset kuvat polkuina omaäänisiin tarinoihin. Miten perhealbumi- ja omakuvien avulla voimme oivaltaa ja rakentaa itseymmärrystä?
Sari Reiman on perhepsykoterapeutti, työnohjaaja, valokuvaterapeuttisten menetelmien kouluttaja. Sari käyttää valokuvaa työssään perhepsykoterapeuttina. Hän valmistelee kulttuurihyvinvoinnin YAMK opinnäytetyötään ohjattavan omien valokuvien käytöstä osana dialogista työnohjauskeskustelua.
Klo 21.00 Isto Turpeinen: Tanssi maailman kanssa: oleminen, eläminen ja aineeton hyvinvointi
Isto Turpeisen puheenvuoro käsittelee olemistamme kehollisina olevina. Puheessa kuljetetaan kokemuksen olemusta, kanssakäymistä toisen, toisten kanssa ja herkkyyttä tanssia maailmamme kanssa. Puheen paino on eletyssä elämässä – konkreettisessa ja koetussa.
Tanssitaiteen tohtori Isto Turpeinen on asiantuntija, tutkija ja pedagogi. Hän toimii erityisasiantuntijana Kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijapalveluissa Taiteen edistämiskeskuksessa
Klo 22.00–22.30 Suvi Jaakkola: Kehon ja mielen vuorovaikutus tatuoinneissa
Tatuoinnit ovat monin tavoin liitoksissa mieleemme ja sen liikkeisiin. Millä tavoin keho ja mieli vuorovaikuttavat tatuoinneissa? Voivatko tatuoinnit edistää mielen hyvinvointia? Luennolla pohditaan tatuointeja muun muassa identiteetin rakennusvälineinä, siirtymärituaaleina elämän käännekohdissa ja itseilmaisun työkaluina, sekä tatuointien vaikutusta kehonkuvaan.
Suvi Jaakkola on sosiaali- ja kulttuuriantropologi ja vapaa toimittaja, jonka erityisalaa on astetta syvällisempien yhteiskuntatieteellisten näkökulmien tarjoilu arkisten ilmiöiden tulkintaan.
KUVIENTULKINTA-SESSIOT
Valokuvataiteen museon MoA in Photography -näyttelyssä, 1. krs
Yhteen sessioon mahtuu max 25 osallistujaa.
19:00–19:30 Lada Suomenrinne ja Suomen valokuvaterapiayhdistyksestä Sara Taskinen
20:00–20:30 Charlotta Rajala ja Suomen valokuvaterapiayhdistyksestä Ari Rapo
21:00–21:30 Hanna Linnove ja Suomen valokuvaterapiayhdistyksestä Sara Taskinen
22.00–22.30 Iina Gröhn ja Suomen valokuvaterapiayhdistyksestä Ari Rapo
Tule mukaan yhteiseen leikkimieliseen kuvientulkinta -sessioon Valokuvataiteen museon MoA in Photography 23 -näyttelyssä. Yhteistä harjoitusta kommentoivat näyttelyn taiteilijat Iina Gröhn, Hanna Linnove, Lada Suomenrinne ja Charlotta Rajala sekä Suomen valokuvaterapiayhdistyksestä yhteisöpedagogi, valokuvaaja Ari Rapo ja valokuvaterapeuttisten menetelmien ohjaaja Sara Taskinen. Harjoitusten fasilitaattorina toimii Valokuvataiteen museon yleisötyön intendentti Erja Salo. Jokainen sessio on erilainen ja voit osallistua halutessasi vaikka kaikkiin.
MUU OHJELMA
Klo 19.00–21.00 Satu Pasio ja Sari Reiman: Ääriviivojani -kollaasityöpaja, non stop
Hotelli- ja ravintolamuseon FOOD TATTOO -näyttely, 3. krs. Mukaan mahtuu 20 henkilöä kerralla.
Miten olet kehossasi? Miten näyt itsellesi? Mitä sanoja liität itseesi? Työpajassa kuvitetaan ja sanoitetaan näkyväksi omia kehollisia ääriviivoja valokuvaterapeuttisin ja sanataiteellisin keinoin. Tehdään oma kollaasiteos sekä luodaan myös yhteisiä ääriviivoja näkyviin.
Satu Pasio on ohjaustoiminnan artenomi AMK ja sanataideohjaaja. Hän käyttää kuvaa sekä kirjoittamista ohjatessaan erilaisia ryhmiä ja työpajoja. Sadulle valokuva on taiteellisen ilmaisun, itsen kohtaamisen ja näkyväksi tekemisen väline. Sari Reiman on perhepsykoterapeutti, työnohjaaja ja valokuvaterapeuttisten menetelmien kouluttaja.
Klo 19.30 / 20.30 / 21.30 Arttu Peltoniemi: Toiminnallinen luento animistisesta tanssista
Teatterimuseon Black Box, 2. krs. Mukaan mahtuu 20 henkilöä kerralla. Kesto max. 30 min.
Tanssitaiteilija Arttu Peltoniemi esittelee työskentelyään esi-historiallisen ja animistisen tanssin parissa, ja osallistujat voivat kokeilla kuinka voimakkaan sisäisen ja yhteisöllisen kokemuksen voi saada antautumalla tanssin valtaan. Peltoniemi on tutkinut työssään kalliomaalausten tanssikuvastoa ja perehtynyt monien yhteisöjen pyhää kokemusta tavoitteleviin tanssin metodeihin. Arttu Peltoniemi on helsinkiläinen tanssitaiteilija ja koreografi, jonka tausta on kansantanssissa. Peltoniemi on töissään käsitellyt suomalaisen kansantanssin ihmiskuvaa ja haastanut kansallisromantiikasta kumpuavia traditionaalisia sukupuolirooleja. Viime vuosina Peltoniemi on valmistanut tanssiteoksia, jotka pohjautuvat kivikautisiin kalliomaalauksiin.
Klo 20.00–20.30 Tony Taipale ja Päivi Prusti: Elämäni kuvat -omaelämänkerrallinen valokuvamatka – Suhde omaan kehoon ja mieleen valokuvien avulla.
Suomen valokuvataiteen museon Etsin-näyttely, 0. krs. Mukaan mahtuu 25 henkilöä.
Elämäni kuvat on Päivi Prustin kehittämä valokuvaterapeuttinen ryhmätyömalli ja Prustin valokuvaterapian syventävien opintojen lopputyö. Päivin mukaan valokuvaprosessien avulla voi nähdä, ja luoda uusia, eheyttäviä ja korjaavia tarinoita. Tony kertoo valokuvien kautta löytäneensä herkkyyttä, jonka luuli jo kadonneen. Hän pitää suuressa arvossa hetkiä, jolloin saa kokea toisten ihmisten tarinoita. Tony pitää pysähtyneistä hetkistä elämän virrassa.
Tony Taipale on kokemusasiantuntija, sosionomiopiskelija ja Päivi Prusti sairaanhoitaja, ratkaisukeskeinen valmentaja ja valokuvaterapeuttisten menetelmien ohjaaja.
Klo 21.00–21.30 Irmeli Vähämäki: Valokuvan merkitys muistisairaiden hoitotyössä
Suomen valokuvataiteen museon Etsin-näyttely, 0. krs. Mukaan mahtuu 25 henkilöä.
Valokuvat muistojen herättäjänä ja identiteettityökaluna. Kun ihminen sairastaa muistisairautta, on hyvä pitää kiinni itselle merkityksellisisistä asioista mahdollisimman pitkään. Tietää, kuka on, mitä haluaa, mitä pelkää ja mitä toivoo.
Irmeli Vähämäki on psykoterapeutti, työnohjaaja, valokuvaterapeuttisten menetelmien ohjaaja. Irmelille valokuva on tärkeä työväline myös psykoterapeutin ja työnohjaajan työssä. Kuva Aloise Alzheimerin potilaasta Auguste Deteristä on vaikuttanut Irmeliin syvästi. Se on ohjannut hänen ammatillista polkuaan muistisairaiden hoidon kehittämis- ja koulutustyössä.