Saliin vai keittiöön? Testaa ravintola-ammattisi!
Oletko kärsivällinen puurtaja vai kaipaatko luovaa vaihtelua? Sekoitatko mielelläsi drinkkejä vai kiinnostaako ruoka enemmän? Tiedätkö mitä viinikassa tai kontrolli tekee?
Naisvaltaisella ravintola-alalla on ollut paljon erilaisia ammatteja. Testaa mikä nykyisistä tai entisistä ravintola-ammateista sopii sinulle parhaiten!
Rinta rinnan – Työvuorossa naiset -näyttely Hotelli- ja ravintolamuseossa 8.3.2016-8.1.2017
1. Paras työasu on mielestäsi
- Kaunis ja edustava, aina muodinmukainen
- Asiallinen, mutta ei huomiota herättävä
- Siisti ja asianmukainen
- Käytännöllinen, mukavuus on tärkeintä
2. Haluatko kohdata työssäsi asiakkaita?
- Kyllä, jatkuvasti ja mielelläsi
- Toki, mutta et ole heidän kanssaan juuri vuorovaikutuksessa
- Näet heitä joskus töistä poistuessasi
- Etpä juuri, joskus kuulet heidän palautteestaan ohimennen
3. Paras työskentelytila on
- Avonainen, haluat olla siellä missä tapahtuu
- Oman tiskin takana
- Oma työtila, jossa muut piipahtelevat
- Oma työpiste toiminnan keskiössä
4. Työsi on yleensä
- Hyvin kiireistä, ihmisläheistä ja vaihtelevaa
- Tarkkuutta ja huolellisuutta vaativaa
- Melko jämäkkää asennetta vaativaa
- Melko yksipuolista, mutta pidät siitä
5. Työskentelet mieluiten
- Kollegoiden ja tietenkin asiakkaiden kanssa
- Osana työporukkaa, mutta mieluisin työkaverisi on kone
- Työparisi kanssa, häneen voi luottaa hätätilanteessa
- Osana isompaa tiimiä, mutta sinulla on tarkasti rajattu oma tehtävä
6. Sijoituksesi työpaikan hierarkiassa
- Kai melko lähellä huippua
- Muiden puurtajien yläpuolella
- Olet peruspuurtaja
- No miten sen ottaa, aika pohjalla
7. Tauon aikana mielipuuhaasi on
- Istuskelu kanakopissa, eli pienessä taukotilassa
- Kahvikupillisen juominen työpisteelläsi, jos ehdit
- Piipahtaminen sisäpihalle viilentymään
- Mikä taukopuuha, kuka ehtii tauolle?
8. Palkkasi pitäisi olla
- Prosenttipalkka, eli työsuoritukseesi perustuva
- Peruskuukausipalkka
- Vähintään yhtä hyvä kuin samaa työtä tekevillä miehillä
- Lähempänä muiden palkkaa, eli parempi
Olet kahvinkeittäjä – tuo mokka-asiantuntija!
Työnkuvasi ei ole monipuolisimmasta päästä, mutta mitäpä siitä. Pidät rutiininomaisesta työstä, etkä ole vielä ihan varma, mikä ravintolassa on sinun juttusi. Hyvää mokkaa eli kahvia tarvitaan kuitenkin aina. Työpisteesi sijaitsee keittiössä – tai salissa. Saatat välillä autella kylmäkköä tai baarimestaria.
Kuva: Ravintola Kalastajatorppa, Helsinki 1956.
Jaa tuloksesi:
Olet perunankuorija – ravintola ei pärjäisi ilman sinua!
Työsi saattaa olla päivästä toiseen samanlaista, mutta mitäpä siitä. Olet pitkäjännitteinen puurtaja. Ilman sinua ravintolan keittiö olisi pulassa. Onneksi sinun työpaikallesi ei ole suunnitelmissa hankkia perunankuorimiskonetta, ainakaan vielä…
Kuva: Hotelli Torni, Helsinki 1950-luku. Foto-Aula.
Jaa tuloksesi:
Olet kylmäkkö – tuo kylmien ruokalajien mestari!
Hallitset kylmien ruokalajien laittamisen ja nautit annosten pikkutarkasta viimeistelystä. Työskentelet keittiössä kakkoskylmäkkönä, eli vastaat kaloista, juustoista ja voileivistä. Jokaisella on oma tarkka tehtävänsä; siispä muut ruoat, kuten liha- ja jälkiruoat ovat muiden kylmäköiden vastuulla.
Kuva: Hotelli Seurahuone, Turku 1972. Taisto Penttilä.
Jaa tuloksesi:
Olet kontrolli – tuo henkilökunnan väsymätön tarkkailija!
Tehtäviisi kuuluu järjestyksen ylläpitäminen henkilökunnan parissa. Työntekijät tulevat vuoron päätyttyä näyttämään sinulle laukkusi. Eihän siellä vain ole ylimääräisiä hopeita? Sinulla voi olla myös muita tehtäviä, kuten liinojen ompelu.
Kuva: Ravintola Kalastajatorppa, Helsinki 1956.
Jaa tuloksesi:
Olet emäntä – siis keittiöhierarkian huipulla!
Olet naispuolisen keittiöhenkilökunnan esimies. Vastaat, että työ sujuu moitteetta ja tiskit, liinavaatevarasto ja astiavarasto hopeineen hoidetaan asianmukaisesti. Joskus selkäsi takana supatetaan, mutta minkäs teet, jonkun on pidettävä kuria!
Kuva: Ravintola Kalastajatorppa, Helsinki 1956.
Jaa tuloksesi:
Olet vahtimestari – tuo napakasti järjestystä ylläpitävä ovenvartija!
Asiakas kuin asiakas, vahtimestari on ravintolassa ensimmäisenä vastassa. Hoidat työparisi kanssa hankalatkin tilanteet. Puhumalla pääsee onneksi pitkälle ja suurin osa asiakkaista hallitsee ravintolaetiketin.
Kuva: Ravintola Österi, Helsinki 1980-luku.
Jaa tuloksesi:
Olet viinikassa – mittateknikoksi ja bongihaukaksikin sinua kutsutaan!
Tehtäväsi on mitata juomatilauksiin juuri oikea määrä alkoholia ja pitää kirjaa alkoholin menekistä. Työsi vaatii nopeutta, huolellisuutta ja terävää laskupäätä.
Kuva: Asemaravintola, Tampere 1964.
Jaa tuloksesi:
Olet tiskaaja – monissa pesuvesissä lionnut puurtaja!
Työsi on raskasta ja hikistä. Kun ravintola pyörii normaalisti, ei työtehtävien loppumisesta ole pelkoa. Likaisia astioita ja aterimia riittää aina! Ainoa uhka työllesi on astianpesukone, joita kuulemma on jo muutamissa ravintoloissa.
Kuva: Asemaravintola, Karjaa 1962.
Jaa tuloksesi:
Olet keittäjä – taidat kuumat ruokalajit sooseista muhennoksiin!
Työskentelet keittiössä kuuman lieden äärellä. Vaikka teet samaa työtä kuin miespuoliset kokit, saat pienempää palkkaa. Välillä tämä kismittää, mutta usko pois, vielä koittaa sekin päivä, kun naiset saavat kokin tittelin!
Kuva: Asemaravintola, Kontiomäki 1956.
Jaa tuloksesi:
Olet baarimestari – tuo asiakkaiden ilojen ja surujen kuuntelija!
Asiakkaasi kertovat välillä hurjiakin juttuja, onneksi kuunteleminen riittää. Pääset myös käyttämään luovuuttasi: mikä suunnittelemistasi cocktaileista on paras?
Kuva: Hotelli Torni, Helsinki 1960-luku.
Jaa tuloksesi:
Olet tarjoilija – tuo ravintola-asiakkaiden väsymätön palvelija!
Sinulta vaaditaan työssäsi monipuolisuutta ja huoliteltua ilmettä; olethan salissa aina esillä ja kohtaat kaikenlaisia asiakkaita. Välillä uuvuttaa, sillä kiireisinä päivinä kävelet kilometrikaupalla. Joskus hankalat asiakkaat aiheuttavat lisävaivaa.
Kuva: Hotelli Vaakuna, Helsinki 1948. A. Viitasalo.