Saliin vai keittiöön? Testaa ravintola-ammattisi!

Oletko kärsivällinen puurtaja vai kaipaatko luovaa vaihtelua? Sekoitatko mielelläsi drinkkejä vai kiinnostaako ruoka enemmän? Tiedätkö mitä viinikassa tai kontrolli tekee?

Naisvaltaisella ravintola-alalla on ollut paljon erilaisia ammatteja. Testaa mikä nykyisistä tai entisistä ravintola-ammateista sopii sinulle parhaiten!

Rinta rinnan – Työvuorossa naiset -näyttely Hotelli- ja ravintolamuseossa 8.3.2016-8.1.2017

Aloita testi

Olet kahvinkeittäjä – tuo mokka-asiantuntija!

hrm4308_231 kahvinkeittäjä (1)

Työnkuvasi ei ole monipuolisimmasta päästä, mutta mitäpä siitä. Pidät rutiininomaisesta työstä, etkä ole vielä ihan varma, mikä ravintolassa on sinun juttusi. Hyvää mokkaa eli kahvia tarvitaan kuitenkin aina. Työpisteesi sijaitsee keittiössä – tai salissa. Saatat välillä autella kylmäkköä tai baarimestaria.

 

Kuva: Ravintola Kalastajatorppa, Helsinki 1956.

Aloita alusta

Olet perunankuorija – ravintola ei pärjäisi ilman sinua!

hrm2047_perunankuorija

Työsi saattaa olla päivästä toiseen samanlaista, mutta mitäpä siitä. Olet pitkäjännitteinen puurtaja. Ilman sinua ravintolan keittiö olisi pulassa. Onneksi sinun työpaikallesi ei ole suunnitelmissa hankkia perunankuorimiskonetta, ainakaan vielä…

 

Kuva: Hotelli Torni, Helsinki 1950-luku. Foto-Aula.

Aloita alusta

Olet kylmäkkö – tuo kylmien ruokalajien mestari!

hrmd390 Turun seurahuone, tku 1972kylmäkkö

Hallitset kylmien ruokalajien laittamisen ja nautit annosten pikkutarkasta viimeistelystä. Työskentelet keittiössä kakkoskylmäkkönä, eli vastaat kaloista, juustoista ja voileivistä. Jokaisella on oma tarkka tehtävänsä; siispä muut ruoat, kuten liha- ja jälkiruoat ovat muiden kylmäköiden vastuulla.

 

Kuva: Hotelli Seurahuone, Turku 1972. Taisto Penttilä.

Aloita alusta

Olet kontrolli – tuo henkilökunnan väsymätön tarkkailija!

hrm4308_231-kontrolli

Tehtäviisi kuuluu järjestyksen ylläpitäminen henkilökunnan parissa. Työntekijät tulevat vuoron päätyttyä näyttämään sinulle laukkusi. Eihän siellä vain ole ylimääräisiä hopeita? Sinulla voi olla myös muita tehtäviä, kuten liinojen ompelu.

 

Kuva: Ravintola Kalastajatorppa, Helsinki 1956.

Aloita alusta

Olet emäntä – siis keittiöhierarkian huipulla!

hrm4308_214 emäntäOlet naispuolisen keittiöhenkilökunnan esimies. Vastaat, että työ sujuu moitteetta ja tiskit, liinavaatevarasto ja astiavarasto hopeineen hoidetaan asianmukaisesti. Joskus selkäsi takana supatetaan, mutta minkäs teet, jonkun on pidettävä kuria!

 

Kuva: Ravintola Kalastajatorppa, Helsinki 1956.

Aloita alusta

Olet vahtimestari – tuo napakasti järjestystä ylläpitävä ovenvartija!

hrm4433_majlis_ vahtimestari

Asiakas kuin asiakas, vahtimestari on ravintolassa ensimmäisenä vastassa. Hoidat työparisi kanssa hankalatkin tilanteet. Puhumalla pääsee onneksi pitkälle ja suurin osa asiakkaista hallitsee ravintolaetiketin.

 

Kuva: Ravintola Österi, Helsinki 1980-luku.

Aloita alusta

Olet viinikassa – mittateknikoksi ja bongihaukaksikin sinua kutsutaan!

hrm4390_470-viinikassa

Tehtäväsi on mitata juomatilauksiin juuri oikea määrä alkoholia ja pitää kirjaa alkoholin menekistä. Työsi vaatii nopeutta, huolellisuutta ja terävää laskupäätä.

 

Kuva: Asemaravintola, Tampere 1964.

Aloita alusta

Olet tiskaaja – monissa pesuvesissä lionnut puurtaja!

hrm4390_181-tiskaaja

Työsi on raskasta ja hikistä. Kun ravintola pyörii normaalisti, ei työtehtävien loppumisesta ole pelkoa. Likaisia astioita ja aterimia riittää aina! Ainoa uhka työllesi on astianpesukone, joita kuulemma on jo muutamissa ravintoloissa.

Kuva: Asemaravintola, Karjaa 1962.

Aloita alusta

Olet keittäjä – taidat kuumat ruokalajit sooseista muhennoksiin!

HRM 4390:218 Kontiomäen Asemaravintola, PaltamoTyöskentelet keittiössä kuuman lieden äärellä. Vaikka teet samaa työtä kuin miespuoliset kokit, saat pienempää palkkaa. Välillä tämä kismittää, mutta usko pois, vielä koittaa sekin päivä, kun naiset saavat kokin tittelin!

 

Kuva: Asemaravintola, Kontiomäki 1956.

Aloita alusta

Olet baarimestari – tuo asiakkaiden ilojen ja surujen kuuntelija!

hrm4290_2 baarimestari

Asiakkaasi kertovat välillä hurjiakin juttuja, onneksi kuunteleminen riittää. Pääset myös käyttämään luovuuttasi: mikä suunnittelemistasi cocktaileista on paras?

 

Kuva: Hotelli Torni, Helsinki 1960-luku.

Aloita alusta

Olet tarjoilija – tuo ravintola-asiakkaiden väsymätön palvelija!

hrm4252_5_tarjoilijaSinulta vaaditaan työssäsi monipuolisuutta ja huoliteltua ilmettä; olethan salissa aina esillä ja kohtaat kaikenlaisia asiakkaita. Välillä uuvuttaa, sillä kiireisinä päivinä kävelet kilometrikaupalla. Joskus hankalat asiakkaat aiheuttavat lisävaivaa.

 

Kuva: Hotelli Vaakuna, Helsinki 1948. A. Viitasalo.

 

Aloita alusta