Makuasioita-näyttely on avattu!
Ruoka ja juoma ovat täynnä makuja ja makuasioita, joista voi olla samaa tai eri mieltä, yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta.
Hotelli- ja ravintolamuseon moniaistinen Makuasioita-näyttely tarjoaa erilaisia näkökulmia ruoka- ja juomakulttuuriin, mitä se on, mistä ja miten se rakentuu ja muokkautuu ja ketkä siihen vaikuttavat. Sanotaan, että makuasioista ei voi kiistellä. Niistä kannattaa kuitenkin keskustella!
Makuasioita-näyttely vie paikkoihin, joissa ruoka- ja juomakulttuuria rakennetaan ja muokataan. Näyttelyssä voi istahtaa retkipaikalle luontoon ja kokea olevansa metsästäjä-keräilijän jälkeläinen. Ravintolassa tuoksuvat ruokauutuudet, kouluruokailussa maistuu tasa-arvo ja kahvilassa hitunen arjen luksusta. Ruoka- ja juomakulttuuri ei koskaan ole pysyvää, vaan se muuttuu koko ajan. Siihen vaikuttavat niin yksilöt, yhteisöt, yhteiskunta kuin valtiokin. Ruokaan liittyvällä maulla myös osoitetaan yhteiskunnallista asemaa ja identiteettiä. Näyttelyssä herätellään pohtimaan, mitä ruoka- ja juomakulttuuri merkitsee meistä jokaiselle, ja miten me itse vaikutamme sen muotoutumiseen.
Näyttelyssä nousevat esille erilaiset henkilöt, jotka vaikuttavat ruokavalintoihimme ja -mieltymyksiimme sekä se, miten moninaisista rooleista ruokavaikuttajaksi voi nousta. Ruokavaikuttaja voi olla vaikkapa perheenjäsen, somevaikuttaja, aktivisti tai alan ammattilainen. Näyttelyssä päästään kurkistamaan niin kotikokkien, ravintola-asiakkaiden kuin ammattilaistenkin rooleihin myös erilaisten esineiden kautta. Juustomuotti, keittokirja, syömäpuikot, cocktailvälineet, keikkatyöntekijän työkalenterit ja monet muut esineet kertovat inhimillisellä ja arkisella tavalla ruokakulttuurista eri toimijoiden näkökulmista.
Näyttelyn näkökulmat on valittu yhdessä yleisön kanssa. Myös yleisöltä kerättyjä muistoja ja kokemuksia on hyödynnetty. Kesäkeitto, Pedron pata ja puolukoiden kerääminen nousevat esiin kouluruokamuistoissa. Jokaiselle meistä on jäänyt muistoja ja mielipide kouluruokailusta. Taustalla on kuitenkin valtion ohjaava rooli hyvinvointipolitiikan ja ravintosuositusten kautta. Valtion vaikutus näkyy myös voimakkaana alkoholikulttuurissamme. Muun muassa 1930-luvun asuun puettu Alkon myymälä sekä viinakortti kertovat kieltolain jälkeisen ajan tiukasta ja säätelevästä myyntikulttuurista.
Näyttelyssä museoesineitä, vanhoja valokuvia, taidetta ja tekniikkaa sekä leikkiä on yhdistetty luovalla ja elämyksellisellä tavalla. Aisteja herätellään kokonaisvaltaisesti: ruoka- ja juomakulttuuri maistuu, tuoksuu, tuntuu, näkyy ja kuuluu. Samalla näyttely houkuttelee miettimään asiaa omasta ja toisten näkökulmasta käsin sekä löytämään oman makuasian aiheeseen.