Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelyvuosi 2025

Näyttelyissä Anu Tuomisen taidetta, kuohuvien vuosikymmenten ravintolavalokuvaa ja ruokalähettien työarkea

Tarjoilemme vuonna 2025 monipuolisen näyttelykattauksen.

Näyttelyvuoden aloittaa 31. tammikuuta kuvataiteilija Anu Tuomisen herkullistakin herkullisempi Aurinkokuivattuja porkkanoita. Tuomisen ruokaa ja juomaa käsittelevät teokset valtaavat Hotelli- ja ravintolamuseon Makuasioita-ydinnäyttelyn. Tuominen käyttää teoksissaan kierrätysmateriaaleja ja käsityötekniikoita. Teoksille tyypillistä on kirpputorien arkisten esineiden oivaltava hyödyntäminen ja teosnimien sanaleikit. Hotelli- ja ravintolamuseoon esille tulevissa teoksissa seikkailevat muun muassa munakupit ja oluttölkit. Näyttely luo riemukkaita kohtaamisia ja yllättäviä yhteentörmäyksiä taiteen ja kulttuurihistoriallisen museosisällön välille. Aurinkokuivattuja porkkanoita on esillä 6. huhtikuuta asti.

Ohjelmistossa jatkaa 24. elokuuta asti ruokaperinteiden moninaisuutta juhlistava Nam Yök Häh – Mistä on ruokaperinteet tehty? Näyttely pohtii perinteiden syntymistä, muuttumista sekä merkityksiä eri ihmisille. Samalla tuuletetaan ruokaperinteisiin liittyviä myyttejä, haastetaan näkemään kanonisoidut suomalaiset perinneruoat toisin ja tuodaan esille ravintoloiden sekä ruokakaupan merkitystä perinteiden vaalimisessa ja uudistamisessa.

Syksyllä museossa sukelletaan kultaiselle 60-luvulle ja kuohuvalle 70-luvulle 18. syyskuuta avautuvan Kuohuvat kymmenet -valokuvanäyttelyn avulla. Suomessa 1960- ja 1970-luvut olivat murroksen ja kehityksen aikaa. Elintaso nousi, Suomi kaupungistui, nuorisokulttuuri vahvistui. Myös ravintolakenttä koki mullistuksia. Miten yhteiskunnan muutokset ja murrosaika näkyivät ravintoloissa ja niiden asiakkaissa? Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmiin pohjautuva näyttely pureutuu kuohuviin vuosikymmeniin ravintoloiden näkökulmasta.  Museon valokuvakokoelmia täydennetään näyttelyn aikana yhdessä yleisön kanssa.

Loppuvuonna 2025 nostetaan esille ruokalähettien työarkea Ruokalähetin päiväkirja -pienoisnäyttelyn avulla. Alustatalous ja ruokalähetit ovat keskeinen tämän hetken ilmiö ravintola-alalla. Näyttelyssä lähettien työtä käsitellään heidän itsensä näkökulmasta. Millainen on ruokalähetin tyypillinen työpäivä tai onko sellaista? Millaisissa olosuhteissa lähetti työskentelee? Liittyykö työhön haasteita tai ilonaiheita? Pienoisnäyttely pohjautuu vuosina 2024 ja 2025 toteutettavaan ruokalähettien työn valokuva- ja haastattelutallennukseen.

Hotelli- ja ravintolamuseon vuoden 2025 näyttelyt:

NAM YÖK HÄH – Mistä on ruokaperinteet tehty? 24.8.2025 asti
Anu Tuominen: Aurinkokuivattuja porkkanoita 31.1.-6.4.2025
Kuohuvat kymmenet – ravintolavalokuvia 1960- ja 1970-luvuilta 18.9.2025-30.8.2026
Ruokalähetin päiväkirja 10–12/2025

Aikatauluihin voi tulla muutoksia.