Food Courier – tell us about your work! Ruokalähetti – kerro työstäsi!
Food Courier – tell us about your work!
(suomeksi alla)
Are you working or have you worked as a food courier? Tell us about your job and your experiences!
The Hotel and Restaurant Museum will be documenting and collecting material on the work of food couriers in its collections in the autumn of 2024. The platform economy and food couriers are a key contemporary phenomenon within the food and restaurant industry. The Hotel and Restaurant Museum wants to collect experiences, images and information related to this phenomenon, especially from the perspective of food couriers themselves.
How to take part:
- answer a survey about working as a food courier by 13.12.2024.
- sign up to be interviewed: We are looking for a couple of food couriers to be interviewed face-to-face or remotely by the museum staff about the work and daily life of a food courier. We will pay a small fee to the participants.
- sign up to be photographed: We are looking for three food couriers in the capital region, whose food deliveries will be photographed by a professional photographer. We will pay a small fee to the participants.
- tell us freely about your work as a food courier, either in writing or by voice message, and/or donate your own photographs by 13.12.2024.
The responses, interviews and photographs will be permanently stored in the Hotel and Restaurant Museum’s collections, where they will be available to the museum staff and the museum’s customers for, for example, exhibitions, publications, digital content and research. You can share your experiences and thoughts under your name, under a pseudonym or anonymously.
The museum will use the collected material to put together an exhibition on the work of food couriers, which will be on display at the Hotel and Restaurant Museum in the autumn of 2025.
About us: The Hotel and Restaurant Museum is a museum specialised in food and drink culture in Finland. The museum showcases cultural heritage and social significance of food, drink and the service culture related with them. The museum’s collections (photographs, objects, archival material, books etc.) document the hospitality sector and professional food culture in Finland from different perspectives, including people working in different professions in the sector.
In cooperation with PAM and PAM Couriers Finland
For more information contact: curator Tiina Kiiskinen, [email protected], 044 747 4099 (also WhatsApp)
SUOMEKSI: Ruokalähetti – kerro työstäsi!
Toimitko tällä hetkellä tai oletko aikaisemmin työskennellyt ruokalähettinä? Kerro meille työstäsi ja kokemuksistasi!
Hotelli- ja ravintolamuseo dokumentoi ja tallentaa kokoelmiinsa ruokalähettien työtä koskevaa aineistoa syksyllä 2024. Alustatalous ja ruokalähetit ovat keskeinen nykypäivän ilmiö ravitsemisalalla. Hotelli- ja ravintolamuseo haluaa kerätä ilmiötä koskevia kokemuksia, kuvia ja tietoa erityisesti ruokalähettien itsensä näkökulmasta.
Osallistu näin:
- vastaa kyselyyn ruokalähettien työstä 13.12.2024 mennessä.
- ilmoittaudu haastateltavaksi: Etsimme muutamaa ruokalähettiä, joita museon henkilökunta haastattelee kasvotusten tai etäyhteydellä ruokalähetin työstä ja arjesta. Maksamme haastateltaville pienen palkkion.
- ilmoittaudu valokuvattavaksi: Etsimme pääkaupunkiseudulta kolmea ruokalähettiä, joiden lähettikeikan eri vaiheet kuvaa ammattivalokuvaaja. Maksamme kuvattaville pienen palkkion.
- kerro vapaasti omasta työstäsi ruokalähettinä joko kirjallisesti tai ääniviestillä sekä lahjoita omia valokuviasi 13.12.2024 mennessä. Ohjeet löydät täältä.
Vastaukset, haastattelut ja valokuvat tallennetaan pysyvästi Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmiin, jossa ne ovat sekä museon itsensä että asiakkaiden käytettävissä mm. näyttelyihin, julkaisuihin, digitaalisiin sisältöihin ja tutkimukseen. Voit kertoa työstäsi nimelläsi, nimimerkillä tai anonyymisti.
Tallennetun aineiston pohjalta museo kokoaa ruokalähettien työtä käsittelevän näyttelyn, joka on esillä Hotelli- ja ravintolamuseossa syksyllä 2025.
Meistä: Hotelli- ja ravintolamuseo on majoitus-, matkailu- ja ravitsemisalan sekä suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin erikoismuseo. Hotelli- ja ravintolamuseo tekee näkyväksi suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria ja siihen liittyvän palvelukulttuurin yhteistä kulttuuriperintöä ja yhteiskunnallista merkitystä. Museon kokoelmat (valokuvat, esineet, arkistoaineisto, kirjallisuus jne.) kertovat majoitus- ja ravitsemisalasta sekä ammatillisesta ruokakulttuurista Suomessa eri näkökulmista, mukaan lukien alalla eri ammateissa työskentelevistä työntekijöistä.
Yhteistyössä PAM ja PAM Couriers Finland
Lisätietoja: amanuenssi Tiina Kiiskinen, [email protected], 044 747 4099 (myös WhatsApp)
Kuva/Image: wal_172619 / Pixabay.