
Ruokalähetin päiväkirja – tallennus kokoelmiin ja näyttely
Alustatalous ja ruokalähetit ovat näkyvä ja keskeinen nykypäivän ilmiö ravintola-alalla. Hotelli- ja ravintolamuseo dokumentoi ja tallensi kokoelmiinsa ruokalähettien työtä koskevaa aineistoa syksyllä 2024 ja keväällä 2025. Lokakuussa avautuu näyttely Ruokalähetin päiväkirja.
Ruokalähetit ovat keskeinen osa digitaalista palveluketjua, joka on muuttanut sekä kuluttajien että ravintoloiden toimintatapoja. Ruokalähettien asema yhteiskunnassa puolestaan kuvastaa laajempaa muutosta kohti alustataloutta, jossa työn ja työntekijän välinen suhde on muuttunut perinteisestä työsuhteesta kohti yrittäjyyttä. Tämä kehitys on herättänyt keskustelua työntekijöiden oikeuksista sekä siitä, kenen vastuulla ovat esimerkiksi työturvallisuus ja sosiaaliturva.
Valokuvaaja Yehia Eweis kuvasi joulukuussa 2024 Ghulam Murtazaa, Mustafaa ja Alexander Oyeniyitä työssään ja keräsimme verkkokyselyllä kokemuksia, valokuvia ja tietoa ruokalähetin työstä. Samalla tallensimme ruokalähettien työvälineistöä museon esinekokoelmiin. Nyt ovat valmistuneet myös Boniface Mutindin, Alexander Oyeniyin sekä Fakhrul Dalimin haastattelut, jotka olivat viimeinen osa dokumentointia.
Museon tekemissä haastatteluissa ja kyselyvastauksissa nousi esiin lähettityön positiivisista puolista erityisesti sen joustavuus. Lähettityö mahdollistaa myös muut työt, toisen alan yrittäjyyden tai tuo joustoa opiskeluihin tai perhe-elämään. Joustavuuden kääntöpuolia ovat matala tulotaso ja pitkät työpäivät vaihtelevissa olosuhteissa ympäri vuoden. Esimerkiksi 100 euron päivätavoitteen saavuttaminen voi vaatia yli 10 tunnin työpäivän eikä kunnollisten taukojen pitämiseen ole mahdollisuutta.
Ruokalähetit toivat vastauksissaan esiin myös, kuinka tärkeä ala on esimerkiksi maahanmuuttajien työllistymiselle. Alustatalous ja ruokalähettityö työllistävätkin nykyään merkittävän määrän ihmisiä ja heidän kokemuksensa ja äänensä on tärkeä tallentaa sekä tuoda esiin.
Ruokalähetin päiväkirja -näyttely
Lokakuussa avaamme Ruokalähetin päiväkirja -näyttelyn, joka on ensimmäinen ruokalähettien työtä laajasti suomalaisessa museossa esittelevä näyttely. Näyttelyn valokuvat näyttävät lähetit katukuvassa ja tekemässä työtään ravintoloissa sekä asiakkaiden luona. Haastatteluista ja kyselyvastauksista poimitut sitaatit nostavat esiin esimerkiksi, millainen on ruokalähetin tyypillinen työpäivä tai onko sellaista. Millaisissa olosuhteissa lähetti työskentelee ja minkälainen on lähetin suhde alustaan, ravintoloihin tai asiakkaisiin? Mitä haasteita ja ilonaiheita työhön liittyy?
Pienoisnäyttely on esillä Hotelli- ja ravintolamuseossa 7.10.2025-17.5.2026.
Tallennuksen ja näyttelyn yhteistyökumppaneina ovat Palvelualojen ammattiliitto PAM ry ja PAM Couriers Finland.
Tiedot kyselystä ja kyselylomake
Lisätietoja dokumentoinnista: amanuenssi Tiina Kiiskinen, tiina.kiiskinen(at)hotellijaravintolamuseo.fi