Perinneruokia etsimässä: Pitäjäruokaprojekti

Kaupungistuvassa ja kansainvälistyvässä 1970- ja 1980-lukujen Suomessa heräsi huoli perinteisten ruokalajien säilymisestä seuraaville sukupolville, jonka seurauksena eri paikkakuntien perinteisiä reseptejä alettiin kerätä talteen. Kiinnostus paikallisia perinneruokia kohtaan kulminoitui Pitäjäruokaprojektiin vuonna 1986.

Pitäjäruokaprojektin pyrkimyksenä oli valita jokaiselle suomalaiselle kunnalle eli pitäjälle nimikkoruoka. Projektia johti tunnettu keittiömestari Jaakko Kolmonen, ja mukana oli laaja joukko suomalaisen ruokakulttuurin asiantuntijajärjestöjä. Projektilla nähtiin olevan ”tärkeä merkitys myös suomalaisen identiteetin lujittamisessa sekä omanarvontunnon pönkittämisessä”.

Keväällä 1985 käynnistettiin laaja keräys, jossa talletettiin yleisön ehdotukset pitäjäruoaksi. Pitäjäruoat valittiin ensin kunta- ja sitten maakuntakokouksissa asiantuntijajärjestöjen, kuten kotitalousnaisten ja marttojen avustuksella. Myös päällekkäisyyksiä piti karsia: esimerkiksi ruismarjapuurolle löytyi hämmästyttävät 161 nimeä eri murrealueilta. Projektin perusteella koottiin kattava kirja, joka käsitti Suomen jokaisen pitäjän ruoan.

Pitäjäruokaprojektin kruunasi perinneruokaviikko, jota päätettiin viettää 9.–15.2. Kansalliseksi perinneruokapäiväksi valittiin helmikuun 13. päivä, jolloin pitäjäruoat julkistettiin yhdellätoista paikkakunnalla. Ensimmäisenä perinneruokapäivänä tarjottiin kahdellakymmenellä paikkakunnalla Marskin velliä, perinteistä ohraryynivelliä, yhteistyössä puolustusvoimien kanssa.

Kuva: Pitäjäruokaprojekti ja puolustusvoimat tarjosivat ohikulkijoille ruispuolukkapuuroa perinneruokaviikon (9.-15.2.1987) kunniaksi Paasikivenaukiolla Helsingin keskustassa. Eino Malkki jakamassa puuroa. Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmat.

Tietoherkkuja-blogit poimivat kiinnostavia näkökulmia ruoka- ja juomakulttuurista ja houkuttelevat herkuttelemaan historialla. Sisällöstä vastaavat museon henkilökuntaan kuuluvat historiaviestinnän asiantuntijat. 

Anni Aaltonen

Anni Aaltonen

Kirjoittaja on Hotelli- ja ravintolamuseon amanuenssi

Haku