
Onko suklaasta tulossa taas luksustuote?
Suklaa on tuttu näky herkkupöydässä Suomessa. Nyt ilmastonmuutos uhkaa kaakaon kasvuympäristöä. Haasteena on myös se, ettei kaakaon viljely ole vetovoimainen ala.
Suklaalla on olennainen osa suomalaisten juhlaa. Konvehdit luonnollisesti kuuluvat pöytään ja lahjaksi (ja suuhun) joulukauteen siirtyessä, ja suklaalla juhlitaan vielä ystävänpäivänä, sitten pääsiäisenä. Ja totta kai suklaapalalla juhlistetaan myös arjen iloja ja onnistumisia.
Kun suklaa tuli Suomeen 1800-luvulla, sitä sai vain Venäjän tai toisinaan Ruotsin kautta. Harvinaisuuden ja raaka-aineiden hinnan vuoksi suklaa oli vain varakkaiden herkku. Sitä se oli ollut jo 1500-luvulta saakka, kun kaakaopapu ja suklaajuoma ensimmäisen kerran rantautuivat Eurooppaan Espanjan kolonisoiman Mesoamerikan mailta. Eurooppa ihastui kaakaopapuun suuresti, ja sen tuonti sekä jatkojalostaminen kasvoi räjähdysmäisesti.
Suomessa suklaan valmistamisen aloitti Pietarista oppinsa hakenut Karl Fazer 1890-luvun lopulla. Fazerin nimi elää vahvasti tänäkin päivänä klassisten suklaalevyjen, -patukoiden ja -konvehtien kääreissä. Tuotannon kasvaessa ja muiden valmistajien kuten Brunbergin ryhtyessä myös suklaan valmistamiseen, suklaasta tuli Suomessakin kaiken kansan herkku.

Mikä on suklaan tulevaisuus?
Viime aikoina suklaa on heilunut uutisten otsikoissa. Sävy on ollut huolestunut. Suklaan hinta tulee nousemaan jyrkästi, sitä paitsi koko suklaan tulevaisuus on vaakalaudalla. Viime vuodesta alkaen on tiedetty, että on tulossa huono vuosi kaakaopavun satoa ajatellen. Huonon sadon takana ovat ilmastonmuutoksen takia korostuneet sääilmiöt, jotka ovat haitanneet kaakaon kasvuympäristöä. Ilmaston epäluotettavuus on herättänyt kysymyksiä siitä, pystyisikö kaakaota viljelemään luotettavasti jossain muualla.
Pelkästään sääolosuhteet eivät uhkaa herkun tulevaisuutta, sillä ongelmana on myös kaakaon viljelijöiden pieni määrä. Ala ei ole houkutteleva. Kaakaota on alusta saakka viljelty orjatyövoimalla, ja nykyaikana tällä saralla on nähty vain hyvin pientä eettistä kehitystä. Suklaan hintojen nostaminen ei tule hyödyttämään jo valmiiksi pientä palkkaa saavia viljelijöitä. Jo nyt kuluttajilla näkyvä hinnan muutos saa kysymään: Onko suklaasta tulossa taas luksustuote?
Tietoherkkuja-blogit poimivat kiinnostavia näkökulmia ruoka- ja juomakulttuurista ja houkuttelevat herkuttelemaan historialla. Sisällöstä vastaavat museon henkilökuntaan kuuluvat historiaviestinnän asiantuntijat.