Makuasioita – näkökulmia ruoka- ja juomakulttuuriin

Ruoka ja juoma ovat täynnä makuja ja makuasioita. Makuasioita-näyttelymme tarjoaa erilaisia näkökulmia ruoka- ja juomakulttuuriin. Mitä ruoka- ja juomakulttuuri on, miten se rakentuu ja ketkä siihen vaikuttavat? Sanotaan, että makuasioista ei voi kiistellä. Niistä kannattaa kuitenkin keskustella!

Makuasioita-näyttely vie paikkoihin, joissa ruoka- ja juomakulttuuria rakennetaan ja muokataan. Näyttelyssä voit istahtaa leirinuotiolle, piipahtaa kotikeittiössä, tanssia ravintolassa, tunnelmoida kouluruokalassa ja tarjoilla lempiruokiasi kahvilassa.

Ruoka- ja juomakulttuuri muuttuu koko ajan. Siihen vaikuttavat yksilöt, yhteisöt, yhteiskunta ja valtio. Näyttelyssä herätellään pohtimaan, mitä ruoka- ja juomakulttuuri merkitsee meistä jokaiselle, ja miten me itse vaikutamme siihen.

Näyttelyssä nousevat esille myös erilaiset henkilöt, jotka vaikuttavat muiden ruokavalintoihin ja -mieltymyksiin. Ruokavaikuttaja voi olla vaikkapa perheenjäsen, somevaikuttaja, aktivisti tai alan ammattilainen. Näyttelyssä kurkistetaan niin kotikokkien, ravintola-asiakkaiden kuin ammattilaistenkin rooleihin. Juustomuotti, keittokirja, syömäpuikot, cocktailvälineet, keikkatyöntekijän työkalenterit ja monet muut esineet kertovat inhimillisellä ja arkisella tavalla ruokakulttuurista eri toimijoiden näkökulmista.

Näyttelyssä on hyödynnetty yleisöltä kerättyjä muistoja ja kokemuksia.

Näyttelyssä on yhdistetty museoesineitä, vanhoja valokuvia, taidetta ja tekniikkaa sekä leikkiä luovalla ja elämyksellisellä tavalla. Aisteja herätellään kokonaisvaltaisesti: ruoka- ja juomakulttuuri maistuu, tuoksuu, tuntuu, näkyy ja kuuluu. Samalla näyttely houkuttelee miettimään asiaa omasta ja toisten näkökulmasta sekä löytämään oman makuasian aiheeseen.

Haku