Amerikanbaarit

Tiesitkö, että cocktaileja tarjoiltiin Suomessa jo yli sata vuotta sitten niin kutsutuissa amerikanbaareissa?

Cocktailit rantautuivat Suomeen 1900-luvun alussa, kun yhdysvaltalaiset matkailijat kaipasivat Helsinkiin kotimaastaan tuttuja cocktailbaareja. Kasvava matkailijamäärä innoitti hotellinomistajia ja ravintoloitsijoita perustamaan niin kutsuttuja amerikanbaareja. Näitä avattiin muun muassa Helsingin hotelli Kämpiin ja Fenniaan sekä ravintoloiden König ja Pörssi yhteyteen.

Amerikkalaisten hienostohotellien aulabaareista vaikutteita saaneet tilat olivat usein sisustettu elegantisti tummalla puulla, nahkasohvilla ja suurilla peileillä. Baaritiskejä ympäröivät tyylikkäät korkeat baarijakkarat.

Amerikanbaareissa tarjoiltiin juomasekoitusten lisäksi viiniä ja pientä suolaista. Esimerkiksi Kämpin amerikanbaarin cocktaillistalla oli kymmeniä juomasekoituksia, kuten nykyäänkin klassikoina tunnetut Martini ja Manhattan. Koska amerikanbaarit sijaitsivat korkealuokkaisten hotellien ja ravintoloiden yhteydessä, 1900-luvun alkupuolen cocktailkulttuuri jäi yläluokkaiseksi ilmiöksi.

Vuonna 1919 voimaan astunut kieltolaki katkaisi cocktailkulttuurin kehityksen Suomessa. Suurempaan suosioon juomasekoitukset nousivat vasta kieltolain päätyttyä vuonna 1932. Tuolloin tiukan alkoholilain vuoksi ravintoloissa cocktaileja sai tarjoilla ilman ruokaa, kun pelkkä viinatarjoilu vaati aina ruokaa seurakseen.

Tietoherkkuja-blogit poimivat kiinnostavia näkökulmia ruoka- ja juomakulttuurista ja houkuttelevat herkuttelemaan historialla. Sisällöstä vastaavat museon henkilökuntaan kuuluvat historiaviestinnän asiantuntijat. 

Anni Aaltonen

Anni Aaltonen

Kirjoittaja on Hotelli- ja ravintolamuseon amanuenssi

Haku