Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Taikinan taju

Lähde seuraamaan taikinan matkaa. Pyöritä sämpylöitä ja letitä pullapitkoja.
Taikinan taikuri eli kohotusaine tekee taikinasta kuohkeaa.
Uunista tulee herkullinen tuoksu. Mutta voi, piti tulla kakku mutta tulikin pannukakku!
Ei se mitään, ensi kerralla onnistuu! Ja joskus makunystyröitä hiveleekin valmiskakku.
Tässä näyttelyssä kaikki osaavat leipoa! Ja ohjeita löytyy moneen makuun.

Yhdessä leipominen on pääosassa Hotelli- ja ravintolamuseon syksyn 2018 näyttelyssä. Lapsille ja lapsenmielisille suunnatussa Taikinan taju -näyttelyssä lähdetään seuraamaan taikinan matkaa raaka-aineista valmiiksi tuotokseksi. Näyttely nostaa esille suomalaisia suolaisia ja makeita klassikkoleivonnaisia, kuten riisipiirakat ja mokkapalat, mutta kertoo myös maailman makujen vaikutuksesta leivontaan.

Taikinan taju -näyttely on toiminnallinen ja korostaa aistien merkitystä ruoanlaitossa. Jokaisessa näyttelyn tilassa on tehtäviä. Kokeillaan sämpylän pyöritystä ja pullapitkon letitystä, etsitään alkuperämaata eri leiville sekä tunnistetaan leivontavälineitä ja niihin liittyviä ääniä. Lopuksi voi jättää muiston omasta suosikkileivonnaisestaan.

Näyttely on suunnattu lapsille ja se tukee alakoulujen ruokakasvatusta, mutta siitä oppivat myös vanhemmat. Leivonta on sekä tärkeä arjen taito että hauskaa ja siitä voivat nauttia kaikenikäiset. Näyttelyssä halutaan korostaa, että jokaiselle löytyy omiin taitoihin sopivia tapoja leipoa.

Näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Ruokakulttuurikeskus Ruukku ry ja Dr. Oetker Suomi, jonka avulla toteutetaan muun muassa maksuttomia työpajoja alakouluryhmille. Alle 15-vuotiaille on vapaa pääsy näyttelyyn.

Haku