Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Kasari! -näyttely

Teemanäyttely: KASARI! – Suomalaisen ruokakulttuurin 80-luku

Hotelli- ja ravintolamuseon teemanäyttely KASARI! 28.3.2014-25.10.2015 ja siihen liittyvä näyttelyjulkaisu vievät nostalgiselle ruokamatkalle 1980-luvulle.

1980-luvulla ravintolakäynti ei enää kuulunut pelkästään juhlatilanteisiin. Erityisesti kaupungeissa se oli jo osa arkea. Kasari!-näyttelyssä nostetaan esille niin gourmet, ketjuravintolat kuin hampurilaispaikat. 1980-luvulla myös ruoanlaitosta tuli koko perheen harrastus ja ihmisten kiinnostus resepteihin ja kokeiluihin kasvoi. Kurkistamalla näyttelyn kotikeittiön kaappeihin selviää, miten kotien ruokakulttuuri muuttui vuosikymmenen aikana. Koskaan ennen ei ollut nähty vastaavaa määrää teknisiä sähkölaitteita ruoanvalmistuksen apuna.

– Nykyään syödään paljon samoja ruokia kuin 80-luvulla. Toisaalta se on lähellä ja siihen liittyy paljon nostalgiaa, mutta samaan aikaan siitä on kulunut tarpeeksi kauan aikaa, jotta voidaan nähdä aikakauden erityispiirteitä, kertoo museonjohtaja Anu Kehusmaa näyttelyidean taustoista.

KASARI! -näyttelyssä pääsee myös pukeutumaan 80-luvun vaatteisiin, katselemaan ruokaohjelmia ja mainoksia, keskustelemaan aikakauden polttavista kysymyksistä ja äänestämään kasarisuosikkiaan. Näyttely on esillä 28.3.2014-25.10.2015. Näyttelyyn liittyy myös samanniminen julkaisu.

Yhteistyössä yleisön kanssa

Näyttely on tehty yhdessä yleisön kanssa. Viime vuonna järjestetyssä Kadonneen kasarin metsästyksessä yleisöltä kerättiin kodinkoneita, muistoja ja kotialbumien valokuvia, jotka tulevat esille näyttelyyn ja näyttelyjulkaisuun.

Helsingin yliopiston kotitalousopettajankoulutuksen opiskelijoiden toteuttamassa aistitilassa maisema, äänet, tuoksut, maut ja esineet johdattelevat kävijää 1980-luvun kodin arkeen. Aistitila on paikka, jossa erilaiset ihmiset kohtaavat toisensa. Moniaistisen ympäristön tarkoituksena on toimia keskustelun, ajattelun ja oppimisen virittäjänä. Kodin arki -aistitila on avoinna museon aulassa 1. – 4.4. klo 11.00–18.00 ja lauantaina 5.4. klo 11.00–15.00.

Lisäksi järjestetään oheisohjelmaa, johon kuuluu muun muassa yleisöluentoja Teurastamon Flavour Studiossa 7.-9.4., yleisöopastuksia 5.4. ja Helsinki-päivänä 12.6., pop up-ravintola 17.5. sekä myöhemmin syksyllä ”napakymppihenkistä” ohjelmaa ja kasarijumppaa.

Näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Rosso-ravintolat, HOK-Elanto ja ravintola Palace.

Lisätietoa näyttelystä antaa

Museonjohtaja Anu Kehusmaa, puh. 041 437 7566, anu.kehusmaa@hotellijaravintolamuseofi-wp28215.test.cchosting.fi

Tiedotuskuvat: museolehtori Merja Nummi, merja.nummi@hotellijaravintolamuseofi-wp28215.test.cchosting.fi, + 358 44 747 4106

Haku