Museo dokumentoi poikkeuksellista aikaa

Koronaviruskriisi on historiallisesti mullistava poikkeustila, jonka vaikutuksia yhteiskuntaan ja kansalaisten elämään museot dokumentoivat tuoreeltaan.

Kriisi on iskenyt raskaasti majoitus- ja ravitsemisalaan. Hotelli- ja ravintolamuseo on seurannut tilannetta ja alan sisäistä keskustelua epidemian alusta saakka. Museo dokumentoi poikkeustilaa erilaisin keinoin ja yhteistyössä muiden museoiden kanssa.

Jo ennen ravintoloiden sulkemista moni yritys joutui reagoimaan asiakaskatoon. Eräs ilmiö on ollut noutoruoan kysynnän piikki. Moni on uudistanut toimintamalliaan nopealla aikataululla ja epävarmoissa olosuhteissa. Take away -sopivia ruokalistoja on suunniteltu, kuljetuksista on sovittu niin ruokakuljetuksen suuryritysten kuin paikallisten taksiyrittäjien kanssa.

Kriisin jatkuessa keskustelun painopisteet muuttuvat. Myös kriisin synkemmät puolet, kuten lomautukset ja konkurssit, vaativat dokumentointia. Lopulta seurantaan tulevat alan elpymisen merkit ja kriisin pitkäaikaisvaikutukset ravintolaruokailuun ja majoittumiseen.

Hotelli- ja ravintolamuseo tallentaa kokoelmiin muun muassa otoksen epidemia-ajan noutoruokalistoja ja asiakkaille tehtyjä toimintaohjeita. Myös haastatteluita ja valokuvausta on tehty. Konsultoimme myös muita museoita alan yritysten haastattelemisessa ja dokumentoinnissa. Ravintolat voivat edelleen tarjota museolle tallennettavaksi omiin poikkeusaikojen toimiin liittyviä dokumentteja, kuten supistetuista aukioloajoista tai asiakaspaikoista kertovia ohjeita (valokuvia, kylttejä) tai mahdollisesti uusittuja ruokalistoja tai niiden suunnitelmia.

Epidemia-ajan dokumentoinnissa vastuulliset dokumentointitavat korostuvat. Tavallisesti hotelleita ja ravintoloita dokumentoidaan vierailulla: salia, hotellihuoneita tai ravintolakeittiöitä valokuvataan, yrittäjiä ja työntekijöitä haastatellaan, valokuvia ja esineitä käydään yhdessä läpi. Nyt näitä korvaavat esimerkiksi etähaastattelut, lahjoitusaineiston toimitus museoon postitse ja keskustelun seuraaminen somealustoilla.

Yhteyttä voi ottaa sähköpostitse: tietopalvelu (a) hotellijaravintolamuseo.fi