Aurinkokuivattuja porkkanoita

Hotelli- ja ravintolamuseon herkullisen näyttelyvuoden 2025 aloittaa 31. tammikuuta avautuva
palkitun kuvataiteilijan Anu Tuomisen näyttely Aurinkokuivattuja porkkanoita.

Tuomisen ruokaa ja juomaa käsittelevät, värikkäät ja leikkisät teokset valtaavat Hotelli- ja ravintolamuseon Makuasioita-ydinnäyttelyn. Aurinkokuivattuja porkkanoita on näyttely näyttelyssä: teokset ovat esillä Makuasioita-näyttelyn vitriineissä ja interiööreissä. Taiteen ja kulttuurihistoriallisen museosisällön välille Tuomisen teokset luovat yllättäviä kohtaamisia ja mehukkaitakin yhteentörmäyksiä. Kävijälle näyttely tarjoaa löytämisen, oivaltamisen ja ihmettelyn iloa. Mitä ajatuksia herättävät leirinuotiolle piiloutuneet metsäneläimet tai baaritiskin oluttölkeistä karkaavat mehiläiset?

Anu Tuominen (s. 1961, Lemi) on Kuvataideakatemiasta vuonna 1995 valmistunut ja Ars Fennica -palkittu (2003) kuvataiteilija. Hänellä on loppututkinto myös Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto). Tuomista pidetään suomalaisen käsitetaiteen uranuurtajana. Hänen näyttelynsä ovat herättäneet ihastusta monissa museoissa ja rikkoneet kävijäennätyksiä. Helsingissä Tuomisen teoksia on viimeksi nähty Taidehallissa vuonna 2020.

Tuominen käyttää teoksissaan kierrätysmateriaaleja ja käsityötekniikoita. Teoksille tyypillistä on kirpputorien arkisten esineiden oivaltava hyödyntäminen ja huumori. Tuominen tunnustautuu intohimoiseksi kerääjäksi, jonka käsittelyssä arkinen käyttöesine saa uuden elämän ja merkityksen.

Aurinkokuivattuja porkkanoita on esillä Hotelli- ja ravintolamuseossa 6. huhtikuuta 2025 asti. Näyttelyn aikana järjestetään taiteilijatapaamiset 8. helmikuuta ja 8. maaliskuuta. Ryhmille on tilauksesta tarjolla opastettuja kierroksia, joilla pohditaan teosten merkityskerroksia. Lisäksi näyttelyyn järjestetään yleisökierros torstaina 20.3. Näyttely on saanut tukea Museovirastolta.

Haku