Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Tiistaitarjotin ja perjantaipullo – Makumatka 70-luvulle

Näyttely oli esillä Hotelli- ja ravintolamuseossa 28.01.2022-08.01.2023.

Tiistaitarjotin ja perjantaipullo kuljettaa katsojan 70-luvun vahvojen, rohkeiden ja värikkäiden ruokakuvien sekä mutkattomien ruokaohjeiden ja makumuistojen maailmaan.

Tiistaitarjotin perustuu valokuvaaja ja läänintaiteilija Juhani Riekkolan ja hänen vaimonsa kotitalousopettaja Eeva Junkkari-Riekkolan toimittamaan ruoka-artikkelisarjaan Tiistaitarjotin, jota Aamulehti julkaisi viikoittain vuosina 1974–78. Tiistaitarjottimessa valokuvan pääasiallinen tehtävä oli näyttää lukijalle selkeästi ja houkuttelevasti, mistä aineksista annos koostui ja miten se oli toteutettu. Kuvat ovat 1970-luvun tyyliin värikkäitä ja mutkattomia.

Riekkolan valokuvat kiinnittivät sanomalehdessä aivan erityistä huomiota, sillä ne erottuivat tyyliltään ja väriltään sen ajan sanomalehtikuvista. Kuvat olivat kuin karanneet aikakauslehdestä sanomalehden sivuille. Riekkolan ruokakuvat julkaistiin Aamulehdessä poikkeuksetta suurikokoisina ja värillisinä – ja ainoina värikuvina koko lehdessä.

Perjantaipullo nostaa esille 1970-luvun juomakulttuuria esineiden kautta. Arkena pöydässä oli ruokajuomana maitoa, piimää ja kotikaljaa. Virvoitusjuomat kuuluivat juhliin tai niillä saatettiin juhlistaa myös tuolloin yleistynyttä viisipäiväistä työviikkoa ja uutta lauantaivapaata. Keskiolutlaki toi vuodesta 1969 alkaen III-vahvuisen oluen paitsi ruokakauppoihin, myös moniin kahviloihin ja baareihin maaseudulle. IV-olut oli kuitenkin anniskeluravintoloiden hanajuomista suosituin.

Näyttelyn on tuottanut Vapriikki ja sitä on täydennetty juomakulttuurin osalta Hotelli- ja ravintolamuseossa. Näyttely on esillä 8.1.2023 asti.

Katso avajaispäivän kahvitauko-etäopastuksen näyttelyyn:

Haku