Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Museon esittely

Museon esittely

Hotelli- ja ravintolamuseo on ruoka- ja juomakulttuuriin sekä hotelli- ja ravintola-alaan erikoistunut museo, jota ylläpitää Hotelli- ja ravintolamuseosäätiö – Stiftelsen för Hotell- och restaurangmuseet sr.

Vuonna 1971 perustettu museo on viiden vuosikymmenen aikana kasvanut hotelli- ja ravintola-alan opiskelijoille suunnatusta pienestä erikoismuseosta ruoka- ja juomakulttuurin yleismuseoksi. Museo tarjoaa uteliaisuutta ruokkivia elämyksiä ja monipuolisia palveluita.

Hotelli- ja ravintolamuseo tekee näkyväksi suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria ja siihen liittyvän palvelukulttuurin yhteistä kulttuuriperintöä ja yhteiskunnallista merkitystä. Ruoka- ja ravintolahistoria ei ole vain hienoja ravintoloita, pitkiä illallisia tai sometrendejä. Ne ovat läsnä kaikkialla missä tuotetaan, hankitaan, valmistetaan ja kulutetaan ruokaa, juomaa ja niihin liittyviä palveluita. Teemana ruoka- ja juomakulttuuri koskettaa meitä kaikkia päivittäin.

Hotelli- ja ravintolamuseon omistaa Hotelli- ja ravintolamuseosäätiö – Stiftelsen för Hotell- och restaurangmuseet sr. Säätiö on vastannut museon toiminnasta 1.1.1994 alkaen. Säätiön tarkoituksena on tehdä tunnetuksi majoitus-, matkailu- ja ravitsemisalaa sekä ruoka- ja juomakulttuuria ja välittää tietoa niiden kehittymisestä ja muuttumisesta. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö ylläpitää Hotelli- ja ravintolamuseota.

Hotelli- ja ravintolamuseosäätiössä ovat edustettuina Haaga Instituutti -säätiö, Palvelualojen ammattiliitto PAM ry, Alko Oy, Hotelli- ja ravintolamuseon kannatusyhdistys ry, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry sekä Suomen museoliitto. Museon toimintaa rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Helsingin kaupunki. Museo toimii Helsingin Ruoholahdessa Kaapelitehtaalla, jota hallinnoi Helsingin kaupungin omistama Kiinteistö Oy Kaapelitalo. Hotelli- ja ravintolamuseo on yksi kolmesta Kaapelimuseosta. Kaapelimuseoihin kuuluvat myös Suomen valokuvataiteen museo ja Teatterimuseo.

Museo perustettiin Hotelli- ja ravintolaopistosäätiön aloitteesta ja toiminta alkoi tammikuussa 1971 nykyisen Haaga Instituutti -säätiön suojissa. Kaapelitehtaalla museo on toiminut vuodesta 1993. Hotelli- ja ravintolamuseo ja Alkon myymälämuseo (perustettu 1982) yhdistettiin 1.2.1999. 

Tervetuloa herkuttelemaan historialla!

Haku